Predsjednik Hrvatskoga sabora Boris Šprem primio izraelskog veleposlanika Yosefa Amranija

Zagreb – Predsjednik Hrvatskoga sabora Boris Šprem primio je u nastupni posjet veleposlanika Države Izrael Yosefa Amranija. U razgovoru je obostrano istaknuta želja za intenziviranjem parlamentarne suradnje i interes za proširenjem suradnje na području gospodarstva.

Predsjednik Sabora Šprem i veleposlanik Amrani suglasili su se u ocjeni da su politički odnosi između Hrvatske i Izraela zadnjih godina dosegli najvišu razinu, a tome je, prema ocjeni dvojice dužnosnika, bitno pridonio i nedavni posjet predsjednika Republike Hrvatske Ive Josipovića Izraelu. Predsjednik Sabora izrazio je zadovoljstvo povećanjem opsega robne razmjene između dviju zemalja kao i visinom dosadašnjih izraelskih ulaganja u Hrvatsku, pri čemu je izrazio uvjerenje da ima prostora za daljnje proširenje suradnje na području gospodarstva. Treba iskoristiti vrijeme do 1. srpnja 2013. godine kada će Hrvatska postati članica EU, kazao je predsjednik hrvatskog parlamenta, a kao područja, u kojima Hrvatska može unaprijediti suradnju naveo je prehrambenu industriju, izvoz pitke vode, energetiku, graditeljstvo i brodogradnju.

Govoreći o stanju u hrvatskoj poljoprivredi predsjednik Sabora je kazao kako tu postoje problemi koji se ne mogu riješiti preko noći. Hrvatska će vlada uzeti u obzir interese poljoprivrednika, naglasio je predsjednik Šprem i ukazao na dobru kvalitetu hrvatskih poljoprivrednih proizvoda. U tom je kontekstu izrazio zadovoljstvo porastom ekološke proizvodnje zadnjih godina.

Izraelski je veleposlanik Amrani kazao da je Izrael iz financijske i ekonomske krize, s kojom je bio suočen između 2001. i 2003. godine, izašao upravo zahvaljujući tome što je smanjio subvencije i povećao inozemna ulaganja. Smatra da postoji golemi potencijal za suradnju Hrvatske i Izraela na području gospodarstva, a kao područja interesa izraelskih poslovnih ljudi naveo je u prvom redu infrastrukturne projekte, sustave navodnjavanja, energetiku, farmaceutsku industriju. Izrazio je i zanimanje za proširenje suradnje na području obrane i vojne industrije kao i znanosti i istraživanja. Potrebno je stvoriti dobru investicijsku klimu, kazao je izraelski veleposlanik misleći pritom na uklanjanje birokratskih prepreka, pogotovo na lokalnoj razini, dok je predsjednik Sabora pružio uvjeravanja da hrvatska vlada već poduzima mjere u tom smjeru. Na kraju razgovora veleposlanik Amrani je izrazio želju za nastavkom uspješne suradnje Hrvatskog sabora i Knesseta. "Parlamentarne skupine prijateljstva su mnogo pridonijele bilateralnim odnosima", ocijenio je izraelski veleposlanik.

Autor: Ured predsjednika Sabora