Predsjednik Hrvatskoga sabora Boris Šprem primio grčku veleposlanicu Ouraniju Arvaniti

Zagreb - Predsjednik Hrvatskoga sabora Boris Šprem primio je u nastupni posjet veleposlanicu Helenske Republike Ouraniju Arvaniti koja je izrazila uvjerenje da će ratifikacija Ugovora o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji u Grčkoj proći bez problema.

"Grčku i Hrvatsku spajaju prijateljstvo i vrlo dobra suradnja", rekao je uvodno predsjednik Sabora Šprem i zahvalio na grčkoj potpori ulasku Hrvatske u NATO i Europsku uniju. Grčkoj je poželio uspješno prevladavanje gospodarskih problema. "Zbog krize je došlo do pada robne razmjene između Hrvatske i Grčke, ali grčka su ulaganja u Hrvatsku poželjna", rekao je predsjednik Šprem te je energetiku, promet i turizam naveo kao strateška područja. Naglasio je i važnost Jadransko-jonske autoceste za bolje povezivanje i tješnju suradnju dviju država.

Grčka je veleposlanica kazala kako je Grčka svesrdno podupirala Hrvatsku na putu u NATO i Europsku uniju naglasivši kako su dvije glavne političke stranke u grčkom parlamentu u tom pitanju bile suglasne. "Naša podrška će se nastaviti, ne samo u okviru suradnje unutar Europske unije nego i kada je riječ o ratifikaciji hrvatskog Ugovora o pristupanju", rekla je veleposlanica Arvaniti pojasnivši da Grčka ima dugu proceduru ratifikacije, "ali će ona biti obavljena na vrijeme". S predsjednikom Sabora suglasila se da na gospodarskom području postoji velik prostor za poboljšanja. Izrazila je i želju da hrvatski i grčki parlament intenziviraju suradnju.

Autor: Ured predsjednika Sabora