Predsjednik Hrvatskoga sabora Boris Šprem primio češkog veleposlanika Karela Kühnla

Zagreb – Predsjednik Hrvatskoga sabora Boris Šprem primio je u nastupni posjet veleposlanika Češke Republike Karela Kühnla, s kojim je razgovarao o procesu ratifikacije hrvatskog Ugovora o pristupanju i o parlamentarnoj suradnji.

Češki je veleposlanik Kühnl predsjednika Sabora Šprema obavijestio da je češka vlada parlamentu predložila da se krene u postupak ratifikacije Ugovora o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji. Istaknuo je da ne očekuje nikakve probleme u vezi s time u Češkoj. Odnosi Hrvatskoga sabora i Zastupničkog doma i Senata češkog parlamenta vrlo su intenzivni, kazao je češki veleposlanik izrazivši želju da se uspješna suradnja nastavi i ubuduće.

Predsjednik Sabora suglasio se u ocjeni da je međuparlamentarna suradnja Hrvatske i Češke na zavidnoj razini i podržao nastavak dobrih odnosa na tom području. Najavio je da će Hrvatski sabor na idućoj sjednici izabrati hrvatske promatrače u Europskom parlamentu. Vrijeme do ulaska u Europsku uniju moramo iskoristiti za daljnju prilagodbu standardima EU, ali i za prilagodbu na području gospodarstva, kazao je predsjednik Sabora i dodao kako u hrvatskom gospodarstvu ima puno naslijeđenih problema, ali i da je vlada već racionalizirala troškove te želi otvoriti put investicijama. Češki se veleposlanik suglasio da Hrvatska i Češka nisu do kraja iskoristile gospodarske potencijale.

Autor: Ured predsjednika Sabora