Predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks otvorio izložbu fotografija "Prvi hrvatski predsjednik"

Zagreb - Predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks otvorio je u Galeriji Badrov izložbu fotografija iz Hrvatskog državnog arhiva pod nazivom "Prvi hrvatski predsjednik". Organizator izložbe i izdavač istoimene monografije je udruga Hrvatska uzdanica, a izložba se održava pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora i Grada Zagreba. 

Predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks istaknuo je da se na izložbi može spoznati djelovanje Franje Tuđmana koji je bio na čelu hrvatske države od 1990. pa do smrti u prosincu 1999. Tuđman se našao na čelu prvog hrvatskog državotvornog pokreta koji svjedoči o stvaranju hrvatske slobode i neovisnosti, o ključnim temeljima na kojima počiva Hrvatska, a to je bila svehrvatska povijesna pomirba sinova partizana, ustaša i domobrana te povezanost domovinske i iseljene Hrvatske, rekao je Šeks.

Na izložbi su istaknuti i važni datumi stvaranja hrvatske države, prikazan je hrvatski Domovinski rat i na pravi način zabilježeni trenuci vezani za najvažnije događaje moderne hrvatske povijesti, kazao je Šeks. Svakako je važan datum i međunarodno priznanje Hrvatske, ali iz izložbe se nazire i Tuđmanov projekt ulaska Hrvatske u zajednicu europskih država i NATO savez, dodao je.

Šeks je ustvrdio da je Franjo Tuđman najvažniji hrvatski državnik u prošlom stoljeću, a najvredniji pečat koji je ostavio iza sebe su sloboda, demokracija i međunarodno priznanje Hrvatske.
 

Autor: Ured predsjednika Sabora/Hina