Predsjednica Odbora za poljoprivredu Marijana Petir susrela se s mađarskim kolegom Fontom

Zagreb – Predsjednica Odbora za poljoprivredu Hrvatskog sabora Marijana Petir susrela se, na marginama međuparlamentarne konferencije “Doprinos nacionalnih parlamenata unaprjeđenju Zajedničke poljoprivredne politike“ koja se održala u Hrvatskome saboru u ponedjeljak, s predsjednikom Odbora za poljoprivredu Nacionalne skupštine Mađarske Sándorom Fontom.

Predsjednica Odbora Petir zahvalila je mađarskom kolegi na sudjelovanju u radu konferencije kao i na podršci Deklaraciji o Alpe-Adria-Dunav području slobodnom od genetski modificiranih organizama koju je Hrvatski sabor usvojio na prijedlog Odbora za poljoprivredu. Također je iskoristila priliku zahvaliti Mađarskoj na prijenosu iskustva i znanja prilikom hrvatskog pristupanja Europskoj uniji te je dodala kako Hrvatska svoja iskustva prenosi zemljama u okruženju koje se pripremaju za članstvo u Europskoj uniji.

Zastupnica Petir rekla je kako je 1. srpnja u Hrvatskoj istekao moratorij na prodaju poljoprivrednog zemljišta strancima te je pojasnila da je radi zaštite interesa hrvatskih poljoprivrednika, a ne narušavajući slobodu tržišta, Hrvatska Zakonom o poljoprivrednom zemljištu uvela pravo prvokupa države za zemljište koje se prodaje u kontinentalnoj Hrvatskoj iznad 10 ha, a u primorskoj Hrvatskoj iznad 1 ha. Zanimalo ju je na koji način je Mađarska uredila svoju zemljišnu politiku, na što zastupnik Font rekao da je slično rješenje usvojeno i u Mađarskoj, s tim da, osim države, pravo prvokupa poljoprivrednog zemljišta imaju aktivni ili registrirani poljoprivrednici, potom vlasnici susjednih parcela, ekološki proizvođači te naposljetku strani državljani. 

U nastavku susreta dvoje su  dužnosnika razgovarali o nacionalnim i potporama Europske unije u poljoprivredi i ruralnom razvoju te kako zaustaviti depopulaciju sela. Zastupnik Font rekao je kako u proračunskom razdoblju od 2021. do 2028. godine Mađarska planira izdvojiti deset milijardi eura za potpore u poljoprivredi, od čega 20 posto dolazi iz europskih fondova, a 80 posto sredstava bit će osigurano u nacionalnom proračunu. Predsjednica Odbora Petir rekla je kako se ovo pitanje usko veže i uz demografsku politiku te je upoznala mađarskog zastupnika s programima koje Hrvatska u tom pogledu provodi. 

Oboje zastupnika se je složilo da je parlamentarne suradnja Hrvatske i Mađarske odlična te su razgovarali o budućim okvirima sveobuhvatne suradnje dvaju poljoprivrednih odbora.