Potpredsjednik Sabora Tomac primio izaslanstvo irskog parlamenta

Zagreb - Izaslanstvo Odbora za vanjske poslove Parlamenta Irske, koje je predvodio predsjednik toga Odbora Michael Woods, službeno je boravilo u uzvratnom posjetu Hrvatskome saboru. Gosti su razgovarali s potpredsjednikom Sabora Zdravkom Tomcem, te članovima Odbora za vanjsku politiku Matom Granićem, Ivom Škrabalom i Mirjana Ferić-Vac.

Tomac je uvodno iznio da su odnosi Hrvatske i Irske prijateljski, da ih veže slična povijest i da su Hrvatskoj, koja teži ulasku u EU i napretku, uzor. Woods je govorio kako je Irskoj EU omogućila pristup tržištu Europe i svijeta, da je brz razvitak uvjetovan socijalnim partnerstvom i obrazovanjem. Postignut je dohodak po glavi stanovnika od 23.000 dolara, kazao je. Istaknuo je da Irska snažno podupire članstvo Hrvatske u EU-u, te da su u tome spremni pomoći svojim iskustvom osobito u kontekstu činjenice da Irska 1. siječnja 2004. preuzima predsjedanje Unijom.

Ivo Škrabalo je rekao kako postoji konsenzus oko ulaska u EU i da će svaka vlast ustrajati da se to ostvari. Granić je ukazao na potrebu da europski parlamenti ratificiraju Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, kao i na potrebu da Hrvatska regionalno surađuje. Michael D. Higgins, član irskog izaslanstva, iznio je kako Irska ima jaku dijasporu i da svi Irci koji žive izvan domovine imaju pravo na irsko državljanstvo, kao i da su s njima izvrsne veze, što je koristilo razvitku Irske.

Autor: Služba za odnose s javnošću