Potpredsjednik Sabora Reiner sudjelovao u drugom panelu Konferencije predsjednika parlamenata EU-a

Zagreb - Potpredsjednik Hrvatskoga sabora akademik Željko Reiner sudjelovao je u drugom panelu online Konferencije predsjednika parlamenata država članica Europske unije te se nazočnima obratio o temi „Društvene mreže i generacijski jaz - kako pomiriti različite načine razmišljanja“. 

Potpredsjednik Sabora Reiner podsjetio je na neke od najznačajnijih govornika novije svjetske povijesti poput Martina Luthera Kinga, Charlesa de Gaullea, ali i prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana koji su svojim govorima prenosili snažne poruke slušateljima no važnije od toga, imali su izravan kontakt sa svojom publikom prateći i osluškujući njihove povratne informacije.

- Društvene mreže i digitalne platforme mogu nam pomoći doprijeti do većeg broja pratitelja, ali ništa ne može zamijeniti izravan kontakt s ciljanom publikom, rekao je Reiner.

Dodao je kako živimo u zanimljivom vremenu kada su među nama osobe rođene između dva svjetska rata, ali i mlade generacije znanstvenika koje razvijaju umjetnu inteligenciju te kako moramo učiniti sve što je u našoj moći da usvojimo najbolje od ova dva naizgled nespojiva svijeta i načina razmišljanja.

- Pomak zainteresirane javnosti u digitalni svijet ne predstavlja rizik za demokraciju, ali mogao bi prouzročiti rizik za suosjećanje i čovječnost, zaključio je Reiner.

Kazao je kako je u današnjem vremenu teško razaznati istinite od lažnih informacija s obzirom na golemu količinu podataka koja je dostupna. Dodao je kako se u selekciji informacija podjednako teško snalaze i mlađe i starije generacije te kako je potrebno ljude učiti pronalaziti pouzdane izvore informacija.

Posebno se osvrnuo na odgovornost parlamentarnih zastupnika koji u svojim raspravama nerijetko građanima pružaju neprovjerene i netočne informacije te pozvao na podizanje osobne razine odgovornosti parlamentaraca.