Potpredsjednik Sabora Friščić primio mađarskog veleposlanika Györkösa

Zagreb - Potpredsjednik Hrvatskoga sabora Josip Friščić primio je veleposlanika Republike Mađarske u Republici Hrvatskoj Pétera Györkösa.

Potpredsjednik Friščić zahvalio je Mađarskoj na sveukupnoj pomoći koju je spremno pružala Hrvatskoj još od Domovinskoga rata sve do današnjeg vremena kada Hrvatska ubrzano kroči put europskih integracija, a Mađarska joj na tom putu daje svoju punu potporu. 

Tema razgovora bili su bilateralni odnosi Hrvatske i Mađarske, s naglaskom na gospodarskoj suradnji i pristupanju Hrvatske euroatlantskim integracijama. Izražena je obostrana spremnost za još sadržajnijom međuparlamentarnom suradnjom dviju zemalja. Mađarski veleposlanik izrazio je snažnu potporu Mađarske nastojanjima Hrvatske da zaključi pregovore u 2009. godini, u mandatu ove Europske komisije. Ustvrdio je da Hrvatska nije ni financijski, a ni institucionalni problem za Europsku uniju, već je jedino pitanje ono što bržih priprema Hrvatske za članstvo. Gospodarska suradnja dviju zemalja ocijenjena je vrlo dobrom, a temelji se na zajedničkim projektima u mnogim područjima, posebice: prometu, energetici, kulturi i zaštiti okoliša. Kao dva najvažnija područja suradnje prepoznati su energetika i izgradnja cestovne i željezničke infrastrukture. Dvije zemlje surađuju na izgradnji paneuropskih prometnih koridora 5b i 5c koji povezuju Hrvatsku i Mađarsku. Što se tiče suradnje na području energetike i opskrbe naftom i plinom, obje su zemlje tu prepoznale zajednički interes.

U razgovorima je konstatirano da je energija ta koja će diktirati razvoj i vrste industrije u budućnosti. Podcrtan je zajednički interes i za daljnjom prekograničnom suradnjom, koja ima presudan značaj za regije i očuvanje okoliša, a kao primjer istaknut je onaj područja uz obalu rijeke Drave i slične inicijative uspostavljanja prekogranične zone zaštite okoliša. Razgovaralo se o budućnosti europske poljoprivrede i zajedničkoj poljoprivrednoj politici EU, kojoj slijede reformski zahvati, a što će biti zadatak sljedeće Europske komisije, kao i o zajedničkoj energetskoj politici EU, s kojom se poljoprivredna politika neizostavno veže.

Autor: Služba za odnose s javnošću