Održana četvrta simulirana sjednica Sabora za učenike srednjih škola

Zagreb – Služba za građane Hrvatskoga sabora u suradnji s Agencijom za odgoj i obrazovanje Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta organizirala je u Velikoj vijećnici četvrtu po redu simuliranu sjednicu Hrvatskoga sabora za učenike srednjih škola. 
 
U uvodnom dijelu simulirane sjednice nazočnima se obratila voditeljica Službe za građane Hrvatskoga Sabora Ružica Šimunović, istaknuvši da provođenjem edukativnih programa kao što je simulirana sjednica Sabora za učenike srednjih škola, Hrvatski sabor slijedi najbolje tradicije europskih parlamenata u promicanju učenja za aktivno i odgovorno građanstvo i vlastitim primjerom pokazuje kako državne institucije izvan sustava odgoja i obrazovanja doprinose podizanju opće demokratske i političke kulture. 

–Predstojeća simulirana sjednica održat će se prema vlastitom Poslovniku, sukladno ciljevima i planiranim ishodima Programa međupredmetnih i interdisciplinarnih sadržaja Građanskog odgoja i obrazovanja za učenike osnovnih i srednjih škola, pojasnila je Šimunović.
 
Imenovanjem predsjednika simulirane sjednice Hrvoja Kožića i tajnika Jana Težaka konstituiran je učenički Sabor. Na simuliranoj sjednici sudjelovalo je 128 učenika/zastupnika iz 3 učenička doma i 19 srednjih škola iz svih dijelova Hrvatske. 

Na ovogodišnjoj simuliranoj sjednici raspravljalo se o Prijedlogu zakona o turističkim zajednicama i promicanju hrvatskog turizma. O Prijedlogu zakona očitovali su se predstavnici klubova zastupnika te predstavnici nadležnih odbora. Uslijedila je pojedinačna rasprava na kojoj su učenici predstavili svoja viđenja turizma, kao važne grane gospodarskog sustava te su iznijeli svoja razmišljanja i procjene o potencijalima turizma u rješavanju ili ublažavanju problema zapošljavanja i samozapošljavanja. Tijekom rasprave učenici/zastupnici su istaknuli, između ostaloga, rizike ekoloških incidenata, važnost razvoja kontinentalnog turizma kao i nužnost unapređenja turističke infrastrukture. 
 
Učenici su nakon provedene rasprave glasovali o amandmanima na predmetni Zakon nakon čega je uslijedilo glasovanje o Konačnom prijedlogu zakona o turističkim zajednicama i promicanju hrvatskog turizma koji je većinom glasova usvojen.

videosnimka
 

Autor: Služba za medije