Odbor za europske poslove parlamenta Irske posjetio je Hrvatski sabor

Zagreb - Odbor za europske poslove parlamenta Irske posjetio je Hrvatski sabor. U razgovoru s članovima saborskog Odbora za europske integracije Gay Mitchell, predsjednik irskog Odbora, iznio je kako očekuje ulazak Hrvatske u EU 2007. godine, a da se Irska zahvaljujući članstvu u EU industrijski razvila, osobito na području računalne tehnologije i znatno povećala dohodak po glavi stanovnika. To se dogodilo i zahvaljujući ulaganjima koja su došla u Irsku.

Što se tiče kriterija za članstvo istaknuto je da to ocjenjuje Europska komisija i da su važna pitanja: povratak izbjeglica, pravni sustav i mediji.

Mate Granić, predsjednik saborskog Odbora i članovi Odbora informirali su goste o položaju Hrvatske i njenoj politici prema haaškom sudu, povratku Srba, položaju nacionalnih manjina i o tome kako postoji jednodušna podrška ulasku Hrvatske u EU.

Irski parlamentarci su naglasili važnost reforme obrazovanja za uspjeh u gospodarskom razvitku. Osnovali su 12 instituta tehnologije, i dva instituta visokog obrazovanja, a nastavnom kadru osigurali visoke plaće. U tome su dobili znatnu potporu od Europskog Socijalnog fonda.

S članovima irskog Odbora razgovarao je i Mato Arlović, potpredsjednik Sabora, i informirao ih o usuglašavanju zakonodavstva sa zakonima EU, te da je ulazak u EU i NATO hrvatski strateški cilj, s čime je suglasno preko 80 posto građana. Istaknuo je da su za Rezoluciju o pitanjima EU u Saboru glasovale sve političke stranke.

Mitchell je iznio kako se irski parlament zalaže za veći nadzor nad Vladom, te izrazio želju da Hrvatska ispuni uvjete za ulazak u EU te da 2007. uđe u tu asocijaciju.
 

Autor: Služba za odnose s javnošću