Mato Arlović primio u radni posjet izaslanstvo Ureda za demokratske institucije i ljudska prava (OHIDR) iz Varšave

Zagreb - Potpredsjednik Hrvatskoga sabora i predsjednik saborskog odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav Mato Arlović primio je u radni posjet izaslanstvo Ureda za demokratske institucije i ljudska prava (OHIDR) iz Varšave, u sastavu: Vadim Zhdanovich, Ruska Federacija,  Ian Mitchel, Kanada te g. Henrik Kiil, voditelj Političkog odjela OESS-a u Zagrebu.

Tema razgovora bio je pravni okvir predizbornog razdoblja u kojemu je Republika Hrvatska. Goste je zanimala mogućnost dvostrukog prava glasovanja, a posebnu zainteresiranost pokazali su glede mišljenja Ustavnog suda o tom pitanju.  

Potpredsjednik Arlović odgovorio je da Ustav jamči jednako pravo glasa svim državljanima Republike Hrvatske te da je Ustavni sud utvrdio kako Izborni zakon u dijelu glasovanja pripadnika manjina nije neustavan, budući da svatko ima pravo na samo jedan glas. Pripadnicima nacionalnih manjina ostavlja se mogućnost da izaberu hoće li glasati za građanske liste ili liste nacionalne manjine kojoj pripadaju. 

Izaslanstvo ODIHR-a je potom zanimala problematika osoba s dvojnim državljanstvom od kojih je jedno hrvatsko, apostrofiravši BiH Hrvate. Nije nam u interesu da oni koji ne žive u Republici Hrvatskoj glasuju na njenim izborima, ali sukladno našem Ustavu nikome se ne može ukinuti hrvatsko državljanstvo, a svaki hrvatski državljan ima pravo izaći na izbore u Hrvatskoj, obrazložio je potpredsjednik Arlović. 

U nastavku razgovora otvorena su pitanja u vezi s otklanjanjem pravnih i administrativnih prepreka pri dokazivanju hrvatskog državljanstva te o novoj osobnoj iskaznici, koja ne sadrži JMBG koji omogućuje  momentalni uvid u nacionalnu pripadnost osobe. Potpredsjednik Arlović je odgovorio da su prepreke otklonjene glede dobivanja hrvatskog državljanstva. JMBG je, pak,  predstavljao kršenje ustavne klauzule o tajnosti podataka. Na osobnoj iskaznici je njen broj putem kojeg će se u MUP moći vidjeti svi podaci pa i oni relevantni za izbore. 

Na kraju su se gosti zahvalili na iskrenim odgovorima, a potpredsjednik Arlović naglasio da je u interesu Hrvatske otklanjanje svih spornih pitanja u cilju poštenih izbora. 
 
 
 
 
 

Autor: Služba za odnose s javnošću