Luka Bebić u Tirani o ubrzanju pristupa Hrvatske i Albanije NATO-u

Tirana - "Hrvatski i albanski parlament mogli bi zajednički uputiti pismo i lobirati u parlamentima zemalja NATO-a da ubrzaju ratifikaciju za punopravno članstvo u Sjevernoatlantskome savezu", rekli su u ponedjeljak u Tirani predsjednik Sabora Luka Bebić i predsjednica albanskoga parlamenta Jozefina Topalli Coba. 

"Sve ćemo učiniti da u nekom normalnom roku završimo ratifikacije kako bismo na 60. obljetnicu Saveza mogli ostvariti pristup", rekao je Luka Bebić koji je u ponedjeljak stigao u dvodnevni posjet Albaniji.

Predsjednica albanskoga parlamenta Kuvendija, Jozefina Topalli Coba, naglasila je važnost hrvatskoga približavanja Europskoj uniji. Za razliku od Hrvatske koja s Europskom unijom vodi pristupne pregovore od 2005., Albanija je 2006. potpisala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju koji je dosad ratificiralo 15 od 27 zemalja članica Unije i još čeka status kandidata i otvaranje pregovora.

"Razgovarali smo o bilateralnim odnosima i o stanju u regiji. Čestitala sam Hrvatskoj na njezinu skorom članstvu u Europskoj uniji. To je dobro za cijelu regiju", rekla je predsjednica albanskoga parlamenta. "Albanija želi što prije ući u Europsku uniju i zato provodimo snažne, teške i hrabre reforme", dodala je.

Bebić je čestitao Albaniji na napretku koji je ostvarila u približavanju Europskoj uniji i naglasio potrebu jačanja suradnje parlamentarnih odbora dviju zemalja. "Hrvatska će svojim iskustvima pomoći Albaniji da ostvari brži napredak u otvaranju i intenziviranju pregovora Albanije i Europske unije", rekao je Bebić i dodao kako ga raduje albanski napredak i obećaje djelatnu potporu Hrvatske.

Dvoje dužnosnika razgovaralo je i o jačanju gospodarske suradnje, dovršetku projekta Jadransko-jonske autoceste, otvaranju zračne linije između Zagreba i Tirane te suradnji najvećih luka Rijeke i Drača.

Bebić će dvodnevni posjet Albaniji završiti u utorak kada će ga primiti albanski predsjednik Bamir Topi i premijer Sali Berisha.

Autor: Internet redakcija/Hina