Leko potvrdio dolazak na 299. Sinjsku alku

Zagreb – Predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko primio je izaslanstvo Viteškoga alkarskog društva Sinj na čelu s predsjednikom Društva Stipom Jukićem. Izvijestili su ga o pripremama za 299. Sinjsku alku koja će se održati 3. kolovoza te o projektima u povodu 300. Sinjske alke 2015. godine kojoj će pokrovitelj biti Hrvatski sabor.

Jukić je rekao da se glavni projekt Alkarskoga muzeja dobro razvija te izrazio nadu da će biti dovršen do 300. Alke. Muzej s 50 posto sredstava financira Ministarstvo kulture, a preostali dio troškova pokrivaju VAD Sinj, Splitsko-dalmatinska županija i Grad Sinj. Procjenjuje se da je vrijednost projekta od 15 do 20 milijuna kuna. Drugi važan projekt za 300. Alku nabava je novih tribina, za što će se Društvo vjerojatno prijaviti na natječaj za financiranje sredstvima Europske unije. U planu je i znanstveni skup u svibnju 2015. godine, zbornik radova te igrano-dokumentarni film o Sinjskoj alci u produkciji HRT-a.

Leko je istaknuo kako je riječ o velikoj obljetnici koja ima nacionalnu važnost te da je sama tradicija Sinjske alke, kao nematerijalne baštine pod zaštitom UNESCO-a, važna za promicanje hrvatske kulture. Potvrdio je kako će i ove godine doći na Sinjsku alku te na sastanak Organizacijskog odbora 300. Sinjske alke koji bi se trebao održati u rujnu.
 

Autor: Ured predsjednika Sabora