Leko europarlamentarcima: približite Europski parlament hrvatskim građanima

Zagreb - Predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko u ponedjeljak je poručio hrvatskim eurozastupnicima da im je zadaća približiti Europski parlament hrvatskim građanima.
 
-Na vama, pa i na Hrvatskom saboru u sljedećem mandatu bit će zadaća da približimo Europski parlament građanima Hrvatske, njegovu važnost za cijelu Hrvatsku i građane Hrvatske, kazao je Leko na susretu s političarima koji su na izborima 25. svibnja osvojili mandat u Europskom parlamentu.
-Očekujem da Hrvatsku i hrvatske građane zastupate na najbolji način kako to znate i umijete, naglasio je Leko, čestitao im na izboru i zaželio uspjeh u radu. 

Hrvatska ima 11 zastupnika u Europskom parlamentu. Koalicija predvođena HDZ-om osvojila je šest mandata, a stranku će u EP-u zastupati Andrej Plenković, Dubravka Šuica, Ivana Maletić i Davor Stier, te s njihove koalicijske liste Ruža Tomašić (HSP-AS) i Marijana Petir (HSS) zahvaljujući preferencijalnim glasovima. SDP-ovi mandati pripali su Toninu Piculi, Biljani Borzan te europskom povjereniku Nevenu Mimici, kojeg će u EP-u zamijeniti Ivan Jakovčić (IDS). S 'kukuriku' liste u EP je ušao i Jozo Radoš iz HNS-a, a ORaH-a će zastupati Davor Škrlec.

Susretu Leke i hrvatskih europarlamentaraca nazočili su i prva potpredsjednica vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić, voditeljica Ureda za informiranje Europskog parlamenta Violeta Simeonova Staničić i voditelj Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj Branko Baričević.
 

Autor: Hina