Izaslanstvo Odbora za vanjsku politiku Hrvatskoga sabora posjetilo Poljsku

Varšava - Izaslanstvo Odbora za vanjsku politiku u kojemu su, uz predsjednika Odbora Maria Zubovića, bili potpredsjednik Odbora Tonino Picula, Jerko Rošin, Marin Jurjević, Željana Kalaš te tajnica Odbora Andrea Halambek, završilo je trodnevni posjet Republici Poljskoj. 

Zastupnici Hrvatskog sabora su na početku svoga posjeta Poljskoj posjetili Gdanjsk gdje su s regionalnim i lokalnim dužnosnicima, kao i s predstavnicima jednog od tamošnjih uspješno privatiziranih i restrukturiranih brodogradilišta, razgovarali o tijeku prilagodbe sektora brodogradnje u Poljskoj sukladno načelima Europske unije te o problemima s kojima se susreću tijekom privatizacije, odnosno restrukturiranja pojedinih brodogradilišta. Mario Zubović i članovi Odbora susreli su se s bivšim predsjednikom Republike Poljske i vođom sindikata „ Solidarnost“ Lechom Walesom te s njim u razgovoru, kao i u posjetu izložbi “Put prema slobodi“, evocirali zbivanja u Poljskoj tijekom 80-ih godina prošlog stoljeća koja su označila početak velikih promjena, te dovela do rušenja Berlinskog zida i ujedinjenja dotad razdvojenih dijelova Europe. 

U Varšavi su se članovi Odbora za vanjsku politiku Hrvatskog sabora susreli s državnom tajnicom u Ministarstvu vanjskih poslova Grazynom Bernatowicz, s potpredsjednikom Sejma Jerzyem Szmajdzinskim, predsjednikom Odbora za Europsku uniju Sejma, Andrzejom Grybom, članovima Hrvatsko-poljske parlamentarne skupine prijateljstva te sa svojim domaćinima, članovima Odbora za vanjsku politiku Sejma i predsjednikom toga Odbora Krzysztofom Lisekom. Na razgovorima u Varšavi opetovano je izražavana potpora hrvatskom pristupanju NATO-u i EU te uvjerenje kako će postupak ratifikacije pristupnih sporazuma biti u poljskom parlamentu brzo dovršen kako bi Hrvatska što prije postala članicom tih organizacija. Utvrđena su područja na kojima bi Poljska mogla dodatno pomoći Hrvatskoj svojim iskustvom tijekom pristupnih pregovora, ali i po ulasku u članstvo EU, s posebnim naglaskom na iskustva u korištenju europskih fondova. Poljski su dužnosnici izražavali zadovoljstvo svojim ulaskom u EU i naglašavali da je, usprkos skeptičnosti pojedinih slojeva poljskog društva prije ulaska, poglavito poljoprivrednika, danas potpora EU u Poljskoj među najvišima, upravo zahvaljujući posvuda vidljivom napretku koji je članstvo u EU donijelo poljskom društvu.

Autor: Služba za odnose s javnošću