Izaslanstvo Hrvatskoga sabora u Parlamentarnoj skupštini OESS-a i Odbor za vanjsku politiku održali sastanak sa šefovima Misija zemalja članica OESS-a

Zagreb - Izaslanstvo Hrvatskoga sabora u Parlamentarnoj skupštini OESS-a i Odbor za vanjsku politiku održali su zajednički sastanak sa šefovima Misija zemalja članica OESS-a akreditiranim pri OESS-u u Beču.

Potpredsjednik Odbora za vanjsku politiku i voditelj Izaslanstva Hrvatskoga sabora u Parlamentarnoj skupštini OESS-a Tonino Picula ocijenio je ovaj susret izvrsnom prilikom za razmjenu mišljenja o suradnji Hrvatske i OESS-a općenito, kao i o ulozi ureda OESS-a u Hrvatskoj vezano za pitanja koja uključuju provedbu programa povratka i stambenog zbrinjavanja izbjeglica i praćenje procesuiranja ratnih zločina. Istaknuo je sve bolju regionalnu suradnju te potporu Hrvatske euroatlantskim težnjama država u regiji.

Veleposlanik Litve Renatas Norkus rekao je kako svi nazočni veleposlanici dijele mišljenje da je Hrvatska ostvarila važan napredak u svim područjima, što potvrđuje i ulazak u završnu fazu pristupnih pregovora za članstvo u EU. Također je pozdravio hrvatske korake u cilju unapređenja regionalne suradnje. Veleposlanike je posebno zanimalo stajalište saborskih zastupnika o radu Ureda OESS-a u Zagrebu te o mogućnosti njegovog postupnog gašenja. Zastupnik Milorad Pupovac istaknuo je da je OESS dao važan doprinos demokratizaciji Hrvatske, poglavito procesu povratka izbjeglica i unapređenju kvalitete sudskih procesa za ratne zločine. Naglasio je da, prema njegovom mišljenju, još postoji prostor za djelovanje, iako se jedan dio preostalih pitanja može riješiti i još intenzivnijom suradnjom zemalja regije. Zastupnice Vesna Pusić i Marija Pejčinović Burić istaknule su spremnost Hrvatske da dovrši preostale zadaće koje je Hrvatska preuzela u procesu pristupanja Europskoj uniji, posebno se osvrnuvši na reformu pravosuđa. Upozorile su na činjenicu da je EU mehanizmom mjerila osigurao, među ostalim, i dovršetak procesa koje prati ured OESS-a u Hrvatskoj te da stoga dijele mišljenje da dovršetkom pristupnih pregovora završava i potreba za uredom OESS-a u Hrvatskoj.

Sugovornici su se osvrnuli i na sigurnosnu dimenziju OESS-a. Potpredsjednik Odbora za vanjsku politiku i voditelj Izaslanstva Hrvatskoga sabora u Parlamentarnoj skupštini OESS-a Tonino Picula naglasio je da su, uz vojnu sigurnost, u globaliziranom svijetu sve važniji aspekti socijalne, financijske i energetske sigurnosti i stabilnosti. OESS, kao organizacija koja ujedinjuje euroatlantsku i euroazijsku komponentu, može znatno pridonijeti sigurnosti u svijetu, dodao je. Izvijestio je nazočne o odluci da će Parlamentarna skupština OESS-a održati svoje zasjedanje u Dubrovniku 2011. godine. Veleposlanici akreditirani pri OESS-u pozdravili su spremnost Hrvatske da bude domaćinom zasjedanja Parlamentarne skupštine OESS-a, te je zaključeno kako će i to svjedočiti o novoj fazi u odnosima Hrvatske i OESS-a.

Autor: Služba za odnose s javnošću