Gordan Jandroković primio izaslanstvo bivših i sadašnjih zastupnika parlamenta Baden-Württemberga

Zagreb - Predsjednik Odbora za vanjsku politiku Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković primio je u posjet izaslanstvo bivših i sadašnjih zastupnika parlamenta Baden-Württemberga. 

Tema razgovora bila je uloga Hrvatskoga sabora u procesu približavanja Hrvatske EU. Jandroković je zahvalio na potpori Njemačke i pokrajine Baden-Württemberg Hrvatskoj tijekom rata i poslije, sve do današnjih dana. Naglasio je da su gospodarski odnosi dviju zemalja u usponu, a ono što je posebno važno u međusobnim odnosima jest velik broj Hrvata koji žive i rade u pokrajini Baden-Württemberg i koji predstavljaju najbolji most suradnje dvaju naroda i dviju zemalja. Jandroković je govorio i o počecima procesa približavanja Hrvatske EU i razlozima zbog kojih nije s ostalim srednjoeuropskim državama mogla slijediti ritam približavanja te hrvatskom specifičnom putu u EU i najnovijem vremenu otkako je Hrvatska, kao zemlja kandidatkinja, otvorila pregovore i kreće putem reformi do cilja punopravnog članstva, koje podupiru sve parlamentarne stranke kao zajednički vanjskopolitički prioritet Hrvatske.       

Na pitanje kako teče posao na usklađivanju zakonodavstva, Jandroković je odgovorio da se zakoni usklađuju već nekoliko godina i da je već postignuta visoka razina usklađenosti, ali je primijetio da je obveza zakonodavnog tijela, odnosno parlamenta pratiti i primjenu zakona u praksi. Objašnjavajući ulogu Sabora u procesu približavanja, Jandroković je rekao da Sabor ima trostruku ulogu: prva je na usklađivanju zakonodavstva, druga je nadzorna uloga, gdje Sabor prati i nadzire sve aktivnosti izvršne vlasti koje se tiču EU i pregovora, a treća uloga parlamenta je provođenje Komunikacijske strategije gdje parlamentarci trebaju širiti ideju EU među građanima i kvalitetno objašnjavati koje su prednosti, a koji mogući nedostaci ulaska Hrvatske u EU, ali da čitav niz argumenata ipak ide u prilog članstvu Hrvatske u EU. Komentirajući odnos izvršne i zakonodavne vlasti u ovom procesu, Jandroković je rekao kako su zastupnici kvalitetno i kontinuirano informirani o tijeku pregovora i na taj način mogu kvalitetno sudjelovati u tom procesu i pripomoći podizanju javne potpore građana koja, prema istraživanjima, danas iznosi 51-54 posto.