Goran Marić i članovi Odbora primili parlamentarnog tajnika kanadskog ministra financija Teda Menziesa

Zagreb - Predsjednik Odbora za financije i državni proračun Hrvatskoga sabora Goran Marić primio je u službeni posjet parlamentarnog tajnika kanadskog ministra financija Teda Menziesa. Na sastanku je bio i potpredsjednik Odbora Gordan Maras i članovi Odbora Nevenka Majdenić i Zlatko Koračević.

Uvodno predstavivši rad i strukturu Odbora za financije i državni proračun, Goran Marić istaknuo je da je Odbor iznimno aktivan tijekom čitave godine, a u posljednje dvije godine održane su 53 sjednice Odbora. Glavna preokupacija Odbora svakako je donošenje državnog proračuna, a Odbor osim rasprave i zauzimanja stajališta o tom dokumentu, redovito raspravlja o izvršenju proračuna i drugim aktima iz svoje nadležnosti što je utvrđeno Poslovnikom Hrvatskoga sabora.

Marić je istaknuo da je svjetska gospodarska kriza utjecala na zbivanja u Hrvatskoj i tijek ekonomskih aktivnosti. Ipak, unatoč financijskoj krizi realizacija planiranog proračuna je u zadanim veličinama. Vlada Republike Hrvatske donijela je odluku o poduzimanju još restriktivnijih mjera radi smanjenja troškova, odnosno ušteda proračuna, pa mogući rebalans proračuna ne bi bio neočekivan. Iako je specifičnost državnog proračuna Republike Hrvatske na koju svi upućuju preveliki rashodi, što je točno, tu činjenicu treba promatrati u međuovisnosti s drugim čimbenicima, napomenuo je. Naime, rashodi su još uvijek vezani za saniranja ratnih razaranja iz Domovinskog rata, velike izdatke za obnovu porušenih domova i povratak prognanih i ta izdvajanja još uvijek znatno opterećuju proračun. Nadalje, ono što opterećuje proračun je nepovoljan omjer umirovljenika i zaposlenih, gdje na milijun i 100 tisuća umirovljenika dolazi milijun i 400 tisuća zaposlenih, a optimalan omjer bio bi jedan umirovljenik na tri zaposlena. Kad se svi ti strukturni problemi povežu s globalnom ekonomskom krizom, jasno je da Hrvatska jest u teškoćama, "no mi i u takvim uvjetima imamo zavidne rezultate i vjerujem da ćemo izaći iz krize", rekao je Marić. Dodao je kako se Hrvatska permanentno brine o socijalnim pitanjima i da će ta komponenta, iako znatno opterećuje proračun, ostati i dalje prisutna u njegovoj strukturi, jer je to opredjeljenje hrvatske politike i hrvatske Vlade. Izlaz iz problema vidi u povećanju gospodarskih aktivnosti u onim djelatnostima koje još nisu dovoljno iskorištene, u prvom redu u sektoru turizma i usluga, a s njima povezanim, kao potpora turističkoj aktivnosti, sektoru poljoprivredne proizvodnje.

Kanada u potpunosti podržava nastojanja i put Hrvatske ka članstvu u Europskoj uniji, istaknuo je Ted Menzies. "Kanada je u fazi sklapanja ugovora o slobodnoj trgovini s Europskom unijom pa će to utjecati i na razvoj trgovinskih odnosa Hrvatske i Kanade", dodao je. Savjetovao je Hrvatskoj zadržavanje čvrste regulative u bankarskom sektoru, što će pomoći zadržati financijsku i fiskalnu stabilnost.

Autor: Služba za odnose s javnošću