Furio Radin i Mato Arlović primili pravobranitelja za ljudska prava Republike Albanije

Zagreb - U sklopu uzvratnog službenog posjeta ombudsmana za ljudska prava Republike Albanije, Ermira Dobjanija, gosta su primili predsjednik Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, dr.sc. Furio Radin i potpredsjednik Hrvatskog sabora, mr.sc. Mato Arlović.

Radin objasnio je gostu način rada Odbora kojem predsjeda, a zanimala su ga  i iskustva i uloga ombudsmana u Republici Albaniji te njegova suradnja s albanskim parlamentom i s ostalim europskim pravobraniteljima.

Gost je izrazio veliko zadovoljstvo dosadašnjom suradnjom s hrvatskim pravobraniteljem, Antom Klarićem kao i razinom zaštite prava albanske nacionalne manjine u Republici Hrvatskoj. Dodao je da albanski ombudsman za ljudska prava kao institucija djeluje tri godine te da je njegovo djelovanje predviđeno donošenjem Ustava iz 1998. godine. Kolika je njegova važnost pokazuje, kaže, broj registriranih pritužbi građana dodavši da je 2001. bilo 800, a već sljedeće godine 4200 pritužbi građana. Na pitanje Radina o eventualnom kršenju prava nacionalnih manjina u Albaniji, gost je odgovorio da je manjina u Albaniji brojčano malo, oko 50.000 Grka, te vrlo malo Makedonaca, Crnogoraca i Roma te da su njihovi problemi jednaki problemima ostalih građana. Gosta je zanimalo postoji li mogućnost za ukidanjem viznog režima između Republike Hrvatske i Republike Albanije.

Potpredsjednik Arlović se složio s konstatacijom sve važnije uloge ombudsmana u zemljama tranzicije, dodavši kako je osobno pobornik proširenja područja ljudskih prava za koja postoji opasnost suprotnog trenda zbog sve veće dileme da li zbog borbe protiv terorizma ograničiti prava i slobode pojedinca. Također smatra da postoji izvrsna suradnja Republike Albanije i Republike Hrvatske, što je i potrebno i dalje jačati posebno stoga što se te dvije zemlje geografski nalaze na putu organiziranog kriminala i krijumčarenja droge. 
 
 
 
 
 

Autor: Služba za odnose s javnošću