Domagoj Hajduković sudjelovao u zasjedanju Međunarodnog parlamenta za toleranciju i mir

Rabat – Predsjednik Odbora za europske poslove i voditelj Međuparlamentarne skupine prijateljstva Hrvatska-Maroko Domagoj Hajduković sudjelovao je u radu desetog zasjedanja Međunarodnog parlamenta za toleranciju i mir koje je od 12. do 15. srpnja 2022. godine održano u Parlamentu Kraljevine Maroko.

Tema zasjedanja bila je sigurnost opskrbe hranom i iskorjenjivanje gladi, a Hajduković je, osim na plenarnoj sjednici, sudjelovao i u radu  Odbora za vanjske poslove Međunarodnog parlamenta za demokraciju i mir. Predsjednik Odbora za europske poslove je u obraćanju u plenumu istaknuo kako je Europska unija članica Konvencije o pomoći u hrani (Food Assistance Convention) kroz koju se obvezala pružati pomoć u iznosu od minimalno 350 milijuna eura godišnje za olakšavanje nesigurnosti u opskrbi hranom. 

–Europska unije je, međutim, u 2020. godini daleko nadmašila svoju obvezu i dodijelila ukupno 500 milijuna eura za humanitarnu pomoć u hrani, čime pokazuje svoju predanost iskorjenjivanju gladi, rekao je Hajduković. Izrazio je i mišljenje kako bi nastojanja u pomoći najugroženijima trebalo bolje koordinirati. U kontekstu situacije u Ukrajini Hajduković je upozorio kako je velika količina hrane blokirana zbog ratnog stanja, stoga, kako je naglasio, treba uložiti napore na uklanjanju blokade. S obzirom na navedeno Hajduković je predložio da u Zaključke zasjedanja uđe i poziv svim državama da ne koriste rat kao izgovor za neispunjavanje već sklopljenih ugovora o prodaji hrane posebno zemljama u riziku od gladi.

Međunarodni parlament za toleranciju i mir dio je Globalnog vijeća za demokraciju i mir, neprofitne organizacije čiji je cilj postizanje svjetskog mira, širenjem kulture tolerancije. Na zasjedanju u Maroku sudjelovalo je 80 parlamentaraca iz više od 60 zemalja.