Zastupnici Davor Bernardić, Hrvoje Šimić i Zvonimir Troskot sudjelovali na Parlamentarnom obavještajno-sigurnosnom forumu

London – Izaslanstvo Hrvatskoga sabora u Parlamentarnoj skupštini OESS-a u kojem su bili:voditelj tog izaslanstva Davor Bernardić, član Hrvoje Šimić te zamjenik člana Zvonimir Troskot sudjelovalo je na dvodnevnom Parlamentarnom obavještajno-sigurnosnom forumu na poziv predsjednice Odbora za vanjske poslove i članice Odbora za nacionalnu strategiju Alicie Kearns. 

Forum je organiziran uz domaćinstvo Donjeg doma Ujedinjene Kraljevine i okupio je više od 290 sudionika iz 61 države. U formatu 17 panela razgovaralo se o globalnim obavještajno-sigurnosnim pitanjima te njihovom utjecaju na ukupnu vanjskopolitičku situaciju. Sudionici su razmijenili mišljenje o nizu tema kao što su prijeteći sigurnosni izazovi iz suprotstavljenih nacionalnih država, nedopušteno financiranje, globalni lanac opskrbe, svjetska važnost tajvanskog tjesnaca, kibernetička sigurnost, strateški minerali, trgovina ljudima i zaštita djece od globalnih kriminalnih mreža, pranje novca u trgovinskom poslovanju, afrička perspektiva, kriptovaluta i digitalna imovina, strana ulaganja suprotstavljenih strana, svemirska sila, tehnologija i inovacije: 5G, umjetna inteligencija i kvantno računalstvo, rizik nacionalne države i budući utjecaj na sigurnost iz Kine, Rusije i Sjeverne Koreje te energetska sigurnost. 

Parlamentarni obavještajno-sigurnosni forum otvorio je njegov osnivač, američki kongresnik Robert Pittenger uz predsjednicu vanjskopolitičkog odbora Aliciu Kearns, parlamentarca Donjeg doma Boba Stewarta i američkog kongresnika Frencha Hilla.

Hrvatsko izaslanstvo je na marginama Parlamentarnog obavještajno-sigurnosnog foruma održalo niz bilateralnih sastanaka među kojima i s predsjednicom Odbora za vanjsku politiku Aliciom Kearns te predstavnicima Bosne i Hercegovine, predsjednicom Odbora za obranu i nacionalnu sigurnost Marinom Pendeš, zastupnikom u Zastupničkom domu BiH Marinkom Čavarom i tajnikom Parlamenta Federacije BiH Marinom Vukojom, zatim i s delegacijom peruanskog Kongresa koju je predvodio predsjednik Komisije za vanjsku trgovinu i turizam Nivardo Edgar Tello Montes i australskom senatoricom predsjednicom Zajedničkog odbora za korporacije i financijske usluge Deborah O'Neill. Na sastancima se razgovaralo o temama panela, ali i o unapređenju međuparlamentarne suradnje, suradnji unutar Parlamentarne skupštine OESS-a, o hrvatskoj zajednici i Hrvatima u državama sudionika sastanka te podršci Ukrajini u borbi za uspostavom mira i cjelovitosti te posljedicama rata.  

Parlamentarni obavještajno-sigurnosni forum u Londonu 23. je po redu održan od njegovog osnutka 2014. godine. Kongresnik Pittenger koji je na čelu Upravnog odbora u čijem su sastavu parlamentarci država saveznica Sjedinjenih Američkih Država, organizira okupljanje stručnjaka, članova Vlada i parlamentaraca. Forum je jedan od vodećih međunarodnih sigurnosnih događaja koji pruža ekspertizu i suradnju među parlamentarcima i vladinim dužnosnicima kako bi se saveznici SAD-a bolje upoznali s trenutačnim globalnim sigurnosnim prijetnjama.