Zastupnice Balić i Bušić u Kijevu predstavljale Sabor na obilježavanju godišnjice ruske agresije na Ukrajinu

Kijev – Voditeljica Izaslanstva Hrvatskoga sabora u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe Marijana Balić i članica Izaslanstva Zdravka Bušić nazočile su obilježavanju godišnjice napada Ruske Federacije na Ukrajinu. Uz saborske zastupnice u obilježavanju je sudjelovala i hrvatska veleposlanica u Ukrajini Anica Djamić.

Obilježavanje je započelo svečanom sjednicom Verhovne rade Ukrajine na kojoj se brojnim gostima obratio njezin predsjednik Ruslan Stefančuk. Tom prigodom je naglasio kako je ponosan što je Verhovna rada osigurala neometano funkcioniranje države i društva u uvjetima izvanrednog stanja. – Time je dokazala da je država, a ne "slučajna tvorevina", kako ju je neprijatelj pokušavao prikazati, istaknuo je u obraćanju Stefančuk te dodao kako je dodjeljivanje Ukrajini statusa kandidata za članstvo u Europskoj uniji veliko postignuće. Također je naglasio i kako su Ukrajinci i Ukrajinke svojim znojem i krvlju zaslužili biti članovi velike i ujedinjene europske obitelji. U nastavku obraćanja Stefančuk je govorio i o budućoj obnovi Ukrajine napomenuvši kako će ukrajinska renesansa biti renesansa Europe i cijelog civiliziranog svijeta. – Uvjeren sam da će obnova Ukrajine biti pitanje časti svih naroda i zemalja koje dijele načela za koja Ukrajinci polažu svoje živote, zaključio je Stefančuk.

Zastupnice Balić i Bušić sudjelovale su u i radu okruglog stola koji je moderirao prvi potpredsjednik ukrajinskog parlamenta Oleksandr Kornijenko. Okupljeni parlamentarci su, između ostaloga, raspravljali i o naučenim lekcijama na sigurnosnom i međunarodnom planu u protekloj godini, izazovima s kojima se svijet suočava od početka agresije, ulozi parlamentarne diplomacije u ratnim uvjetima te modalitetima pomoći Ukrajini kao i o potencijalnim posljedicama sukoba na cjelokupni međunarodni poredak. Na godišnjicu početka ruske agresije na Ukrajinu održana je i sigurnosna konferencija “Godina dana – ostanimo u borbi“ koja je okupila brojne stručnjake koji su raspravljali o sigurnosnoj politici, izvještavanja u ratnim vremenima, posljedicama rata na gospodarstvo i ostalim temama.

U nastavku posjeta zastupnici su s vodstvom ukrajinskog parlamenta prisustvovali komemoraciji u čast žrtvama ruske agresije održanoj kod Zida sjećanja u Kijevu. Zastupnica Marijana Balić je, u sklopu obilježavanja godine dana od početka rata, s kolegama parlamentarcima posjetila Kijevsku regiju i Irpin, grad koji je pretrpio velika razaranja i koji je ujedno postao jedan od simbola ukrajinskog otpora.