Zastupnica Vesna Nađ primila ukrajinsku delegaciju u sklopu studijskog posjeta Hrvatskoj

Zagreb – Saborska zastupnica Vesna Nađ primila je u utorak ukrajinsku delegaciju 21 stručnjakinje i stručnjaka koji borave u studijskom posjetu Republici Hrvatskoj s ciljem jačanja sustava odgovora na seksualno nasilje u ratu u Ukrajini. Studijski posjet je organizirao Centar za žene žrtve rata - ROSA iz Zagreba u suradnji s Ukrajinskim ženskim fondom te dvije ukrajinske organizacije civilnog društva La Strada i JurFem.

Kako je istaknuto tijekom susreta cilj boravka u Hrvatskoj je povećanje sposobnosti ključnih aktera za pružanje ciljane podrške osobama koje su preživjele seksualno nasilje u ratu u Ukrajini. Ukrajinsko izaslanstvo iskazalo je interes za stjecanje iskustava oko normativnih rješenja u Hrvatskoj, a koja su vezana uz prava žrtava seksualnog nasilja za vrijeme oružane agresije na Hrvatsku u Domovinskom ratu.

Zastupnica Nađ u svom je obraćanju ukrajinskoj delegaciji stručnjakinja i stručnjaka iznijela iskustva oko izrade i donošenja Zakona o pravima žrtava seksualnog nasilja za vrijeme oružane agresije na Hrvatsku u Domovinskom ratu kao i normativna rješenja za priznavanje prava žrtava seksualnog nasilja u okviru tog Zakona.

Ukrajinska delegacija je iskazala zadovoljstvo korisnom razmjenom iskustva u normativnom rješenju priznavanja prava seksualnog nasilja u Domovinskom ratu obzirom na to da planiraju izgraditi kapacitete ključnih dionika za pružanje podrške žrtvama seksualnog nasilja u ratu stvaranjem učinkovitog sustava prevencije i odgovora na seksualno nasilje na regionalnoj razini kao i razvijati pravni okvir za odgovor na seksualno nasilje u ratu u Ukrajini.