Zastupnica Marijana Petir sudjelovala na otvorenju berbe jabuka u Moslavini "Jabuka crvenika"

Katoličko Selišće – Predsjednica Odbora za poljoprivredu Marijana Petir prisustvovala je u petak na obilježavanju početka berbe jabuka u Moslavini "Jabuka crvenika" koju je organizirala Udruga voćara i vinogradara Moslavie iz Velike Ludine. 

Petir je tom prilikom istaknula kako je Općina Velika Ludina, s obzirom na broj stanovnika, najjača općina po proizvodnji jabuka u Hrvatskoj te je zahvalila na trudu i radu moslavačkim voćarima koji unatoč velikim klimatskim izazovima i elementarnim nepogodama, nastavljaju svoju proizvodnju. Rekla je kako je Hrvatska po proizvodnji jabuka samodostatna, dok je s ukupnom proizvodnjom voća prema posljednjem Zelenom izvješću Ministarstva poljoprivrede ispod 50 posto samodostatnosti. 

–Iz tog razloga podržavamo voćare kroz razne programe i aktivno sudjelujemo u pronalaženju rješenja za sve njihove probleme, istaknula je Petir te dodala kako kontinuirano potiče voćare ovog kraja da zadrže ovu proizvodnju i da ju osnaže. Podsjetila je kako je hrvatska Vlada kroz Nacionalni program oporavka i otpornosti osigurala financijska sredstva za izgradnju distributivnih centara za voće i povrće te je pozvala voćare na udruživanje kako bi mogli iskoristiti ta sredstva i što bolje se pozicionirati na tržištu prema otkupljivačima i trgovcima. Istaknula je i kako Odbor za poljoprivredu održava kontinuiranu komunikaciju sa sektorom te je napomenula kako je to saborsko radno tijelo organiziralo tematsku sjednicu kako bi se tražila rješenja za nepoštena postupanja osiguravajućih društava prema voćarima i poljoprivrednicima. Petir je rekla i kako je Odbor kojemu je na čelu više puta tražio i postupanje Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja i nadležnih inspekcija radi suzbijanja nepoštenih trgovačkih praksi.

Dodala je kako je velikoludinskim voćarima prioritet rješavanje navodnjavanja te je u tom smislu razgovarala s Hrvatskim vodama da se pronađu adekvatna rješenja i da se taj projekt realizira. Predsjednik Udruge Darko Kovačić zahvalio joj je na kontinuiranog pomoći i podršci njihovoj Udruzi te je istaknuo kako je za voćare upravo projekt navodnjavanja najvažniji. 

Predsjednik Hrvatske voćarske zajednice Branimir Markota je rekao kako se ove godine očekuje oko 60 tisuća tona jabuke, od čega je oko 30 posto izvan komercijalne kvalitete, a što je na granici samodostatnosti. –Svjedoci smo da je u proizvodnji jabuka teška situacija, a razloga za to ima puno. Nažalost, oni se ne odnose na pogreške u proizvodnji, već se odnose na klimatske promjene i ulaganja koja su nužna kako bi se posljedice ublažile, nedostatak radne snage i problem zakonske regulative, problem logistike i skladištenja, istaknuo je Markota i dodao kako je kvaliteta ovogodišnje jabuke prosječna te da tržišna cijena za otkupljivače ne smije biti niža 0,60 eura. 

Okupljene su pozdravili i načelnik Općine Velika Ludina Dražen Pavlović i župan Sisačko-moslavačke županije Ivan Celjak.

Manifestaciji "Jabuka crvenika" prethodilo je sudjelovanje zastupnice Petir otvaranju županijske ceste Mustafina Klada-Velika Ludina koja je obnovljena na njezinu inicijativu i to nakon 25 godina. Obnovljena je cesta u dužini od 9 037 metara, a u obnovi koja je iznosila 1.374.042,46 eura, sudjelovala je i država tako što je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture za obnovu ove dionice izdvojilo je 60 posto tog iznosa dok su Općina i Županijska uprava za ceste izdvojili svaka po 20 posto sredstava. Petir je tom prigodom istaknula da je za očuvanje ruralnih područja važno zadržati ljude da ostanu živjeti na selu, a kako je naglasila, preduvjet za njihov ostanak je stvaranje primjerenih uvjeta za život od kojih je jedan i osiguranje potrebne infrastrukture.