U Saboru dodijeljene "Nagrade Ivan Filipović" za odgoj i obrazovanje

Zagreb – U Hrvatskome saboru u utorak je održana svečana dodjela "Nagrade Ivan Filipović" za značajna ostvarenja u odgojno-obrazovnoj djelatnosti za 2021. godinu, dvije nagrade za životno djelo i petnaest godišnjih. 

Dobitnicima su se obratili izaslanica predsjednika Hrvatskoga sabora i predsjednica Odbora za dodjelu "Nagrade Ivan Filipović" Vesna Bedeković i izaslanik predsjednika Vlade i ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs koji su ujedno i uručili nagrade. Bedeković je tom prigodom istaknula kako je profesija učitelja više od zanimanja i zvanja. – Biti učitelj je poziv i oduševljeno traganje za talentima učenika, naglasila je Bedeković osvrnuvši se na 200. obljetnicu rođenja Ivana Filipovića po kojemu je ova nagrada za rad, rezultate i doprinos u predškolskom odgoju, osnovnom, srednjem i visokom školstvu te znanstvenom i stručnom radu dobila ime. 

Ministar znanosti Fuchs je u ime predsjednika Vlade istaknuo važnost učitelja u odgojno obrazovnom sustavu kao dionika koji prenose znanja na mlade omogućujući time da preneseno znanje dobije i društvenu važnost. U tom kontekstu je naglasio i kako Vlada, uvažavajući društvenu važnost učitelja, pokušava napraviti sve kako bi ta plemenita profesija dobila ono što zaslužuje.

Nagradu Ivan Filipović za životno djelo dobila je ravnateljica Osnovne škole Matije Gupca iz Zagreba Ljiljana Klinger u području osnovnog školstva i redovita profesorica u mirovini Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu Vedrana Spajić-Vrkaš u području znanstvenog i stručnog rada. Nagradom u području predškolskog odgoja i obrazovanja nagrađena je odgojiteljica u Dječjem vrtiću Zraka sunca u Križevcima Ružica Bjeličić. 

Nagradom u području osnovnog školstva nagrađeni su učitelj razredne nastave u Područnoj školi Osijek Vojakovački Tihomir Pleša, učiteljica savjetnica u OŠ Rugvica Danijela Klajn, učiteljica tehničke kulture i informatike u OŠ Braća Bobetko u Sisku Jasminka Gerin, profesorica hrvatskog i talijanskog jezika u OŠ Kaštanjer u Puli Nataša Ilić Agatić, i stručna suradnica pedagoginja u I. osnovnoj školi u Bjelovaru Zdenka Brebrić.

Nagrade u području srednjoškolskog obrazovanja dodijeljene su nastavnici stručnih predmeta u Pomorsko-tehničkoj školi u Dubrovniku Daliji Milić Kralj, nastavnici hrvatskoga jezika u Gimnaziji Sesvete Željki Župan Vuksan,  nastavnici politike i gospodarstva u Centru izvrsnosti Splitsko-dalmatinske županije i IV. gimnaziji Marko Marulić u Splitu Nataliji Palčić, profesorici psihologije u Zdravstvenoj i veterinarskoj školi dr. Andrije Štampara u Vinkovcima Sandi Horvatović i nastavniku strukovnih predmeta u Srednjoj školi Marka Marulića u Slatini Željku Milnoviću. 

Godišnjom Nagradom u području visokog školstva nagrađena je profesorica s Filozofskog fakulteta u Rijeci Bojana Ćulum Ilić dok su nagradom za znanstveni i stručni rad nagrađene profesorice Lahorka Plejić Poje i Ana Ćavar s Filozofskog fakulteta u Zagrebu te profesor Vedran Bilas s Fakulteta elektrotehnike i računarstva u Zagrebu.