U Hrvatskom saboru uručene godišnje nagrade za znanost

Zagreb - Predsjednik Hrvatskoga sabora Vladimir Šeks uručio je u Hrvatskom saboru 30 državnih nagrada za znanost za 2006. godinu i to nagrade za životno djelo, godišnje nagrade za znanost, za popularizaciju i promidžbu znanosti te godišnje nagrade za znanstvene novake. 

Nagrada za životno djelo u području prirodnih znanosti uručena je akademiku Leu Klasincu, u području biomedicinskih znanosti nagradu je dobio akademik Zvonimir Kusić, za tehničke znanosti nagrada za životno djelo uručena je Hrvoju Babiću, za biotehničke znanosti sveučilišnom profesoru Tomislavu Lovriću, u području društvenih znanosti profesoru Ivi Grabovcu, a u području humanističkih znanosti akademiku Radoslavu Katičiću.

Godišnjom nagradom za znanost nagrađeni su, u području prirodnih znanosti, Andrej Dujella i Zlatko Meić, za znanstveno otkriće Ksenija Zahradka, Mirjana Petranović, Miroslav Radman i Dea Slade, u području biomedicinskih znanosti Željko Duić, Alemka Markotić i Neven Žarković, za tehničke znanosti Joško Deur, Natalija Koprivanac i Zvonimir Šipuš. U području društvenih znanosti za znanstveno su djelo nagrađeni Jakov Gelo, Anđelko Akrap, Ivan Čipin, Goran Milas, Inge Perko Šeparović. Za znanstveno djelo u području humanističkih znanosti nagrađeni su Tihomir Cipek i Stjepan Matković. Godišnjom nagradom za popularizaciju i promidžbu znanosti nagrađeni su Anton Škrobonja, Danko Škare, Anđelko Opačak, Ivan Lajić i Anica Nazor. Godišnjom nagradom znanstvenim novacima nagrađeni su Ivana Capan, Ozren Polašek, Jelena Macan, Zvjezdana Findrik, Enes Kulenović i Mario Kevo. 

Predsjednik Sabora Šeks u pozdravnom je govoru istaknuo važnost znanosti u ukupnom razvoju Hrvatske i njezinoj afirmaciji u Europi i svijetu kao društvu znanja. Napomenuo je da su kao prva poglavlja u pregovorima o članstvu u EU otvorena i zatvorena upravo ona o znanosti i istraživanju te obrazovanju i kulturi, a što, istaknuo je, potvrđuje kompatibilnost politike Vlade i Ministarstva znanosti s europskim standardima.

"Hrvatska je čvrsto opredijeljena za očuvanje visokog stupnja uključenosti znanstvenih kapaciteta u ukupnom razvoju države", rekao je Šeks, dodavši da je Hrvatska dokazala da su znanje i znanost područja u kojima se uspješno može nositi s bogatijim i razvijenijim državama.

Dobitnicima nagrada čestitao je i ministar znanosti i obrazovanja Dragan Primorac, također istaknuvši ključnu ulogu znanosti u ukupnom razvoju Hrvatske te izrazivši uvjerenje da će Hrvatska do 2010. imati najkonkurentniji obrazovni sustav u regiji.

Nagrada se sastoji od novčanog iznosa i povelje - novčani iznos nagrade za životno djelo iznosi 80.000 kuna, iznos godišnje nagrade za znanost i godišnje nagrade za popularizaciju i promidžbu znanosti je 30.000 kuna, a godišnja nagrada za znanstvene novake iznosi 20.000 kuna.
 

Autor: Ured predsjednika Sabora/Hina