U Europskom parlamentu započeo Europski parlamentarni tjedan

Bruxelles – U Bruxellesu je u ponedjeljak, u organizaciji europskog i švedskog parlamenta, započeo Europski parlamentarni tjedan na kojemu sudjeluju 222 predstavnika nacionalnih parlamenata iz 25 država članica Europske unije, 5 država kandidatkinja - Bosne i Hercegovine, Moldavije, Srbije, Turske i Ukrajine - te Norveške sa statusom posebnog gosta. 

Europski parlamentarni tjedan, na kojemu sudjeluju i predsjednica saborskog Odbora za financije i državni proračun Grozdana Perić, predsjednik Odbora za gospodarstvo Žarko Tušek te predsjednik Odbora za rad, mirovinski sustav i socijalno partnerstvo Željko Pavić, započeo je plenarnom raspravom o gospodarskim i društvenim izazovima u vremenima geopolitičke nesigurnosti. Nakon uvodnih obraćanja predsjednice Europskoga parlamenta Roberte Metsole i predsjednika švedskog parlamenta Andrasa Norlena govorili su Valdis Dombrovskis, izvršni potpredsjednik Europske komisije i Mathias Cormann, tajnik Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj. 

Govornici su predstavili Smjernice za poboljšani okvir gospodarskog upravljanja EU, koje je Europska komisija objavila 9. studenoga 2022., a koje imaju zadaću osigurati jednostavniji, transparentniji i učinkovitiji okvir gospodarskog upravljanja u EU, povećati sudjelovanje na nacionalnoj razini i poboljšati provedbu te istodobno omogućiti reforme i ulaganja uz smanjenje visokih udjela javnog duga na realističan, postupan i održiv način. Na taj bi se način poboljšanim okvirom pridonijelo izgradnji zelenog, digitalnog i otpornog gospodarstva budućnosti te istodobno osigurala održivost javnih financija u svim državama članicama.

U nastavku Europskog parlamentarnog tjedna održavaju se međuparlamentarni sastanci odbora EP-a za ekonomska i monetarna pitanja (ECON), proračune (BUDG) i socijalnu politiku i zapošljavanje (EMPL).