Srednjoškolci iz 23 škole na simuliranoj sjednici raspravili "Zakon o ugostiteljskoj djelatnosti"

Zagreb - U Saboru je u ponedjeljak održana sedma simulirana sjednica Sabora za učenike srednjih škola koju su organizirali Služba za građane Hrvatskoga sabora u suradnji s Agencijom za odgoj i obrazovanje. Ove godine u  ulozi zastupnika sudjelovalo je 138 učenika iz 23 škole, a pratilo ih je sedam novinara - učenika.  

Postojeći Zakon o ugostiteljskoj djelatnosti poslužio je kao podloga za raspravu, a učenici –zastupnici su simulirajući rad plenarne sjednice, svojim raspravama u ime klubova zastupnika, pojedinačnim raspravama, obrazlaganjem amandmana kojih je bilo pristiglo više od 138, te replikama, čiji je broj nadmašio sve dosadašnje simulirane sjednice, pokazali stručnost, ozbiljnost i odgovornost. 

Uime predsjednika Hrvatskoga sabora učenicima se obratila Vesna Bedeković, predsjednica Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu koja je posebno istaknula kako su učenici u svojim raspravama pokazali retoriku primjerenu današnjim demokratskim standardima. Također je podsjetila da je do sada na svim simuliranim sjednicama sudjelovalo oko 900 učenika i studenata od kojih su neki postali vijećnici u općinskim, gradskim ili županijskim vijećima. – Vrlo je važno da se mladi uključe u procese odlučivanja, naglasila je Bedeković te dodala da u ovome stoljeću odgovorno građanstvo podrazumijeva poznavanje funkcioniranja načela demokratske vlasti i procesa što doprinosi donošenju kvalitetnih odluka kojima se oblikuje društvo budućnosti. – Budućnost treba mudrost starijih i energiju i znanje mladih, kazala je Bedeković.

Učenicima su se obratili i čestitali na uspješno provedenoj saborskoj raspravi i Nevenka Lončarić Jelačić iz Agencije za odgoj i obrazovanje te saborski zastupnik Mirando Mrsić.

Simulirana sjednica Hrvatskoga sabora za učenike srednjih škola sadržajno i organizacijski je najzahtjevniji projekt Službe za građane Hrvatskoga sabora, a Agencija za odgoj i obrazovanje Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta u srednje škole ga  je uvela kao sastavni dio kurikuluma Građanskog odgoja i obrazovanja. 

Provođenjem edukativnih programa kao što je Simulirana sjednica Sabora za učenike srednjih škola, Hrvatski sabor slijedi najbolje tradicije europskih parlamenata u promicanju učenja  za aktivno i odgovorno građanstvo, želeći vlastitim primjerom pokazati kako državne institucije izvan sustava odgoja i obrazovanja mogu doprinositi razvoju demokratske političke kulture.

Prije početka sjednice, izaslanica predsjednika Hrvatskoga sabora uručila je nagrade učenicima pobjednicima šestoga po redu online kviza “Koliko poznaješ Hrvatski sabor?” koji je održan 1. ožujka 2019.