Simulirana sjednica za srednjoškolce prvi put se održava putem ZOOM-a

Zagreb - Služba za građane Hrvatskoga sabora organizira 8. simuliranu sjednicu Hrvatskoga sabora za učenike srednjih škola koja će se zbog epidemiološke situacije održati videokonferencijskim putem (ZOOM) 19. travnja 2021. s početkom u 12 sati.

Sjednica će se prenositi uživo putem saborskog YouTube kanala: https://youtu.be/Ku0SDaZ43EU. Predviđeno trajanje sjednice je 180 minuta.
 
Na sjednici, koju svečano otvara predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković, sudjeluje 151 učenik iz 57 škola diljem Hrvatske koje nastupaju u dvočlanim ili tročlanim timovima učenika kao zastupnici. Usto u projektu sudjeluju učenici u svojstvu novinara.

Timovi svih škola javljat će se putem računala iz informatičkih učionica u svojim školama, dok će predsjednica simulirane sjednice, učenica Ženske opće gimnazije Družbe sestara milosrdnica iz Zagreba, predsjedati sjednicom uz pomoć tajnika simulirane sjednice, učenika XI. gimnazije iz Zagreba, iz dvorane Stjepana Radića iz Sabora.  
 
Na dnevnom redu ovogodišnje simulirane sjednice je Zakon o zaštiti životinja kojeg će učenici razmatrati iznošenjem stajališta radnih tijela, raspravama u ime klubova zastupnika i pojedinačnim raspravama, iznošenjem, raspravom i glasovanjem o amandmanima, sve do odlučivanja o tekstu konačnog prijedloga zakona odnosno donošenja zakona. Učenici-zastupnici raspoređeni su u 33 kluba zastupnika koji nose imena po izvornim i zaštićenim pasminama domaćih životinja te divljim životinjama koje obitavaju na prostoru Hrvatske. 
 
Učenici zastupnici, njih 151, glasuju također putem ZOOM-a 4 puta: o dva amandmana Kluba zastupnika Dalmatinska pramenka, o Konačnom prijedlogu zakona o zaštiti životinja i o Prijedlogu deklaracije o zaštiti i očuvanju međimurskog konja kao dijela originalne i specifične baštine Međimurja, predlagatelja Kluba zastupnika Međimurski konj, o kojoj će učenici provesti objedinjenu raspravu sa Konačnim prijedlogom zakona o zaštiti životinja.   
 
Simulirajući zastupnički rad u Hrvatskom saboru učenici će na neposredan način usvojiti znanja o zakonodavnoj proceduri i tijeku donošenja zakona, što predstavlja dragocjeno iskustvo za svakog pojedinog učenika u podizanju razine znanja o najvišem predstavničkom i zakonodavnom tijelu Republike Hrvatske te razumijevanju njegove uloge u životu građana. Simulirana sjednica se odvija prema vlastitom Poslovniku i doprinosi razvoju demokratske političke kulture među mladima.

Uputa TV kućama i fotoagencijama:

TV snimateljima i fotografima omogućeno je snimanje početka simulirane sjednice u Hrvatskome saboru, u dvorani Stjepana Radića.
Mole se sve zainteresirane TV kuće i fotoagencije da se postave u dvorani na predviđenim mjestima najkasnije do 11:50 sati.