Saborsko izaslanstvo u posjetu Zastupničkom domu rumunjskog parlamenta

Bukurešt − Izaslanstvo Odbora za europske poslove u kojem su predsjednik Odbora Domagoj Hajduković i članovi Davor Ivo Stier i Ivan Ćelić boravi u službenom posjetu Rumunjskoj na poziv predsjednika Odbora za europske poslove Zastupničkog doma Parlamenta Rumunjske Ştefana Muşoiua. 

Prvoga dana boravka 13.veljače, zastupnici su se sastali s domaćinom Muşoiuom koji je zahvalivši hrvatskim kolegama na posjetu, čestitao Hrvatskoj na ulasku u Schengenski prostor i europodručje. Ocijenio je kako je bilateralna suradnja između dvije zemlje dobra, no da ima prostora za poboljšanje. 

Predsjednik Odbora Hajduković kazao je kako je Rumunjska značajan partner Hrvatskoj te ujedno zahvalio na brizi za Hrvate u Rumunjskoj. − Želim vam zahvaliti i na brizi za Moldaviju te na vašoj jasnoj europskoj orijentaciji koja se očituje i u pomoći Ukrajini te zbrinjavanju izbjeglica iz ove države, rekao je Hajduković te dodao da Rumunjska može računati na političku i tehničku pomoć Hrvatske u vezi s ulaskom u Schengen i europodručje.

Davor Ivo  Stier također je istaknuo važnost podrške Rumunjske potencijalnim članicama EU-a, naglasivši da je u ovom trenutku to prijeko potrebno. − Čestitam vam na odlučnosti koju ste pokazali kad je trebalo dati status kandidata novim državama. Dijelimo zajednički interes o proširenju Europske unije te snažno podržavamo sve države na europskom putu, ali je nužno pokazati rezultate traženih reformi i privrženost europskoj politici, rekao je Stier.

Zastupnik Ćelić naglasio je potrebu proširenja bilateralne suradnje na turističkom, kulturnom i akademskom polju. − Hrvatska i Rumunjska su prijateljske države bez otvorenih pitanja. Naša dobra suradnja se očituje i u čestim posjetima hrvatskih dužnosnika Rumunjskoj, ali i obrnuto. Spremni smo na još snažniju suradnju, rekao je Ćelić.

Zastupnici su se još imali prilike sastati i s predsjednikom Odbora za europske poslove Senata Rumunjske Vasileom Dîncuom s kojim su razgovarali o važnosti parlamentarne demokracije te istaknuli da europski projekt nema alternativu.

Saborsko je izaslanstvo tijekom susreta s potpredsjednikom Zastupničkog doma Vasileom-Danielom Suciuom razgovaralo o mogućnostima jačanja parlamentarne suradnje, a sastalo se i sa zastupnikom Hrvata u rumunjskom parlamentu Slobodanom Giureci-Gherom koji ih je izvijestio kako je zajednica Hrvata u Rumunjskoj vrlo jedinstvena, vrijedna i dobro integrirana u rumunjsko društvo.

Drugoga dana posjeta 14.veljače, izaslanstvo Hrvatskoga sabora je svoj boravak završilo sastankom s državnom tajnicom u Ministarstvu vanjskih poslova Danielom Grigore Gitman s kojom su razgovarali o proširenju Europske unije te situaciji na zapadnom Balkanu

Sugovornici su složni da proces proširenja mora ići dalje te da u tom području Europe nikako ne smije ostati praznina. Na sastancima je bilo riječi i o pomoći koja se pruža Turskoj i Siriji nakon razornih potresa.