Raspudić s Georgievom razgovarao o unaprjeđenju gospodarskih veza Hrvatske i Bugarske

Zagreb - Voditelj Hrvatsko-bugarske međuparlamentarne skupine prijateljstva Nino Raspudić sastao se u srijedu u Saboru s bugarskom veleposlanicom Genkom Vasilevom Georgievom.

Zajednička je ocjena Raspudića i Georgieve kako Hrvatska i Bugarska tradicionalno njeguju prijateljske odnose te kako, iako geografski udaljene, dijele mnoge sličnosti.

Raspudić je zahvalio na financijskoj i humanitarnoj pomoći koju je Bugarska uputila Hrvatskoj nakon razornih potresa prošle godine, a osobito na pomoći obnovi Gornjogradske gimnazije i zgrade HAZU-a u Zagrebu.

Nadalje je izrazio nadu u intenziviranje gospodarske suradnje dviju država i osnaživanje izravne suradnje hrvatskih i bugarskih gospodarstvenika. S tim u vezi su se sugovornici složili da bi mnogi zajednički projekti mogli zaživjeti uz pomoć sredstava iz fondova Europske unije.

Raspudić se nadalje osvrnuo i na dogovorenu uspostavu izravne zračne linije između Zagreba i Sofije, koja uslijed pandemije koronavirusa nažalost nije zaživjela prošle godine kako je to bilo planirano. Bugarska veleposlanica izrazila je interes za održavanjem zajedničke sjednice dviju vlada nakon parlamentarnih i predsjedničkih izbora koji Bugarsku očekuju ove godine.

- Bugarska želi snažniju suradnju s Hrvatskom, a posebno intenziviranje poslovne suradnje. Mislimo kako bi nam zajednička sjednica naših vlada pomogla u stvaranju okvira za nastavak uspješne suradnje u mnogim poljima, naglasila je Georgieva.

U nastavku razgovora bilo je riječi i o jačanju dunavske perspektive Hrvatske i Bugarske, a Raspudić i Georgieva su se složili kako riječni kruzing turizam ima goleme potencijale oživljavanja turistički manje posjećenih regija obiju zemalja.