Radoje Vidović i Nevenko Barbarić primili izaslanstvo Koordinacije hrvatskih i katoličkih udruga i institucija Tuzlanske županije

Zagreb - Zastupnici XI. izborne jedinice Radoje Vidović i Nevenko Barbarić sastali su se u Hrvatskom saboru s izaslanstvom Koordinacije hrvatskih i katoličkih udruga te institucija Tuzlanske županije u pratnji generalnog konzula Republike Hrvatske u Tuzli Ivana Bandića.

U okviru svojih izlaganja članovi Koordinacije i predstavnici institucija Tuzlanske županije izrazili su želju za intenzivnijim posjetima izaslanstava Republike Hrvatske na svim razinama kako bi se na terenu upoznali sa sa situacijom u kojoj se nalazi hrvatski narod u Bosni i Hercegovini s ciljem očuvanja njihovih interesa u tom području.

Osobito pozitivnom ocijenjena je suradnja sa Središnjim državnim uredom za Hrvate izvan Republike Hrvatske. Najznačajniji projekt, uz ostale koji su uspješno okončani, po mišljenju svih nazočnih završetak je Hrvatskog kulturnog centra u Tuzli. Prenijeli su želju i nadu Hrvata Tuzlanske županije da će i Generalni konzulat u Tuzli biti dio ukupnog sadržaja te važne institucije koja se uspjela realizirati uz značajnu potporu Republike Hrvatske. Također su naglasili da su u Zagreb došli zbog unapređenja suradnje s institucijama Republike Hrvatske u svrhu gospodarskog i političkog približavanja i vidljivosti Tuzlanske županije. Ovo raznorodno izaslanstvo svjedoči o jedinstvenom djelovanju i suradnji kako u okviru Tuzlanske županije tako i prema odnosima izvan nje, prvenstveno prema Republici Hrvatskoj te iseljenim Hrvatima s ovih područja, rečeno je na sastanku.

Radoje Vidović izrazio je zadovoljstvo zbog posjeta važnih predstavnika Hrvata iz Tuzlanske županije. Uvjeren je da bi takvih posjeta u proteklom razdoblju bilo i više da nije bilo ograničenja uslijed pandemije. – Kao zastupnik XI. izborne jedinice upoznat sam s glavnim problemima hrvatskog naroda na tom području, kojih većina proizlazi zbog značajno manjeg broja Hrvata u odnosu na ukupni broj stanovnika, kazao je Vidović te je iskazao svoju podršku i potrebnu pomoć u ostvarivanju budućih projekata i suradnje.

Nevenko Barbarić odao je priznanje na trudu i zalaganju za očuvanje opstanka i kvalitete života Hrvata na tom području. Izrazivši svoju podršku svekolikoj suradnji, Barbarić je predstavio aktivnosti koje su poduzete od strane zastupnika XI. izborne jedinice prema hrvatskim ministarstvima u svrhu iznalaženja mogućnosti za sudjelovanje u projektima institucija Bosne i Hercegovine za unaprjeđenje uvjeta života i rada na područjima gdje žive Hrvati. – Rezultati tih aktivnosti su zadovoljavajući iako smo svjesni da postoji prostor za unaprjeđenje, rekao je Barbarić i pozvao Tuzlake da se i sami angažiraju u tom smislu, nudeći im podršku na tom putu.

Hrvatski zastupnici su naglasili bezuvjetnu podršku i razumijevanje za sva otvorena pitanja Hrvata u Bosni i Hercegovini od strane predsjednika Vlade Plenkovića – kako u Hrvatskoj tako i u okviru međunarodne zajednice. 

Članovi izaslanstva Koordinacije hrvatskih i katoličkih udruga te institucija Tuzlanske županije na sastanku u Hrvatskom saboru: član savjeta Vlade RH za Hrvate izvan RH Danijel Nikolić, dekan tuzlanskog dekanata vlč. Marinko Mrkonjić, gvardijan samostana sv. Petra i Pavla u Tuzli fra Željko Nikolić, predsjednik glavne tuzlanske podružnice HKD Napredak Ivica Kovačević, predsjedavajući Gradskog vijeća Srebrenik Mato Matijević (HDZ BiH), predsjedavajući Kluba vijećnika HDZ BiH u Gradskom vijeću Tuzla Nikica Vidović, predstavnik Koordinacije braniteljskih udruga HVO-TŽ Mijo Čajić, član Udruge mladih Drijenča Vinko Pavlović, član Udruge mladih Par Selo-Dubrave Željko Tomić, Dražan Divković iz Katoličkog školskog centra sv. Franjo, predsjednik KUD-a Društvo Breščana Mato Mrkonjić i član Udruge Ponori iz Gornjih Hrgova Slobodan Babić.