Priopćenje Odbora za obitelj, mlade i sport: 15. svibnja – Međunarodni dan obitelji

Kako bi naglasili neprocjenjivu ulogu obitelji Ujedinjeni narodi su 1989. godinu proglasili Međunarodnom godinom obitelji, a 15. svibnja 1994. godine prvi put je obilježen Međunarodni dan obitelji. U obitelji i obiteljskom okruženju odgajaju se ljudi sa svojim karakterom, stavovima, vjerovanjima koji grade buduće društvo, i stoga je njeno mjesto u društvu izuzetno važno.

Obilježavanje Međunarodnog dana obitelji 2023. godine u središte pozornosti stavlja velike demografske promjene i njihov utjecaj na obitelji. Razmjena aktualnih saznanja o demografskim trendovima, uključujući starenje i međugeneracijsku solidarnost, i analizom njihovih utjecaja na obiteljski život, omogućit će planiranje  politikâ usmjerenih na obitelj koje će odgovarati potrebama obiteljî diljem svijeta.

Odbor za obitelj, mlade i sport prepoznao je važnost demografske revitalizacije Hrvatske i u nekoliko navrata na tematskim sjednicama i okruglim stolovima raspravljao o sustavnim promjenama koje bi našim obiteljima znatno poboljšale uvjete života, kao što su stambeno zbrinjavanje, dostupnost dječjih vrtića, obrazovanje mladih za tržište rada.

U obitelji učimo nadilaziti svoje potrebe, susretati se s drugima i dijeliti svoj život s njima, skrbiti o najmanjima i njihovu odgoju, kao i o najstarijima i zadovoljavanju njihovih potreba. Osobitu pažnju u ovom obraćanju želimo posvetiti obiteljima koje se nose s teškoćama, obiteljima na rubu siromaštva, kao i obiteljima koje skrbe za bolesne i nemoćne. Te obitelji moraju biti pod posebnom skrbi države čije aktivnosti moraju biti usmjerene na pomoć i prevladavanju teškoća.

Obitelj iz koje dolaze savjesne, vrijedne, empatične osobe jamac su opstanka našega društva, stoga svim obiteljima u Republici Hrvatskoj želimo da se razvijaju u atmosferi koja će svim njihovim članovima pružiti toplinu doma, ljubav u srcima i empatiju prema okolini.