Princ i princeza Akishino: Zahvalni smo hrvatskim građanima na potpori žrtvama potresa i cunamija u Japanu

Zagreb – Predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko primio je japanskog princa i princezu Akishino. Naglasio je da je njihov posjet visoka potvrda prijateljskih odnosa Hrvatske i Japana, koji se od uspostave diplomatskih odnosa prije 20 godina uspješno razvijaju. 

Princ i princeza Akishino posebno su zahvalili na potpori hrvatskih građana japanskom narodu nakon potresa i cunamija prije 2 godine. - Znam da je Hrvatska tad pozvala djecu iz grada Sendaija na odmor, to je osnažilo naše odnose, rekao je princ Akishino. Zahvalio je predsjedniku Sabora što je bio na misi zadušnici za žrtve cunamija, održanoj u zagrebačkoj katedrali. Princeza Akishino istaknula je da hrvatski građani, zbog iskustva ratnih stradanja, razumiju žrtve potresa u Japanu. - Vaša nas je solidarnost ohrabrila, rekla je princeza Akishino.

Predsjednik Sabora rekao je da je hrvatska javnost s pažnjom i tugom pratila potres i cunami u Japanu. - Divili smo se stabilnosti japanskog društva i države u tako teškim trenucima, rekao je Leko. Istaknuo je suradnju japanskih i hrvatskih znanstvenika na projektu proučavanja tla u trusnim područjima. Zahvalio je Japanu na pomoći koju je pružao Hrvatskoj u ovih 20 godina, posebno na donacijama za razminiranje. Leko je izrazio zadovoljstvo sve većim brojem japanskih turista te kazao da je riječ o specifičnim gostima jer ih najviše zanima hrvatska kulturna i povijesna baština. 

Leko je rekao da je Hrvatska zemlja u razvoju te da očekuje investicije iz visoko razvijenog Japana, posebno nakon pristupanja Europskoj uniji.

Predsjednik Sabora upriličio je za japanskog princa i princezu svečani ručak u državnoj rezidenciji u Visokoj.

Autor: Ured predsjednika Sabora