Predsjedniku Hrvatskoga sabora Vladimiru Šeksu predano Betlehemsko svjetlo

Zagreb - Već četrnaestu godinu zaredom u nedjelju su hrvatski izviđači iz Beča u zagrebačku katedralu donijeli Betlehemsko svjetlo. Pred ulazom u katedralu desetogodišnji izviđač Marin Cerovečki iz Krapine Svjetlo je predao predsjedniku Hrvatskoga sabora Vladimiru Šeksu. U pratnji potpredsjednice Vlade Jadranke Kosor i petstotinjak izviđača iz svih krajeva Hrvatske predsjednik Sabora unio je Svjetlo u katedralu gdje je misu služio rektor Juraj Batelja. Predsjednik Sabora Vladimir Šeks i potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor pokrovitelji su akcije donošenja Betlehemskog svjetla u Hrvatsku.

Nakon mise i blagoslova hrvatski će izviđači Betlehemsko svjetlo u svjetiljkama prenijeti u župe i domove diljem Hrvatske te u Vojvodinu, a prvi put i u BiH (Tomislavgrad). Međunarodnu akciju "Betlehemsko svjetlo" započeli su austrijski izviđači uz potporu austrijske televizije 1986. Svake godine u tjednu prije Božića jedno dijete iz Austrije zaputi se u Betlehem i u Špilji rođenja Isusa Krista zapali Svjetlo koje zrakoplovom stiže u Beč, odakle ga predstavnici europskih izviđačkih organizacija odnose u svoje države. Prvi je put Betlehemsko svjetlo u Hrvatsku doneseno ratne 1991. godine.

Ovogodišnjim dolaskom Betlehemskog svjetla u Hrvatsku Savez izviđača Hrvatske počinje obilježavati 100. obljetnicu skautizma u svijetu koja će se mnogim aktivnostima proslaviti godine 2007. 

Vladimir Šeks izjavio je novinarima da se već tradicionalno s Kristova groba iz Betlehema donosi Betlehemsko svjetlo koje diljem Hrvatske ulazi u sve domove, a simbolizira dolazak mira, bratstva i ljubavi. "I to je poruka Betlehema, donošenja Betlehemskog svjetla", rekao je Šeks.

Autor: Hina/Ured predsjednika Sabora