Predsjednik vlade Republike Finske Matti Vanhanen u službenom posjetu kod predsjednika Hrvatskoga sabora Vladimira Šeksa

Zagreb – Predsjednik Hrvatskoga sabora Vladimir Šeks primio je danas predsjednika vlade Republike Finske Mattija Vanhanena u sklopu njegovog službenog posjeta Republici Hrvatskoj.

U razgovoru dvojice dužnosnika izraženo je zadovoljstvo dobrim hrvatsko-finskim političkim odnosima, kao i obostrana želja da ovaj posjet potakne snažniju gospodarsku suradnju s namjerom da ona ostvari dostignutu razinu političkih odnosa.

Posjet predsjednika finske vlade pada uoči predsjedanja Finske Europskom unijom koje započinje 1. srpnja ove godine, pa su glavne teme razgovora bile napredovanje Hrvatske prema članstvu u Europskoj uniji i finska iskustva iz pretpristupnih pregovora s EU. 

Predsjednik Sabora Vladimir Šeks i predsjednik finske vlade Matti Vanhanen složili su se kako je bitno ostvariti da eventualne promjene vlasti ne utječu na kontinuitet u donošenju odluka pojedine države u vezi s pitanjima EU, kao i to da se osigura uloga parlamenta kao čuvara nacionalnih interesa.

Predsjednik finske vlade Matti Vanhanen je predsjedniku Hrvatskoga sabora zaželio dobrodošlicu na parlamentarnoj svečanosti u Helsinkiju povodom 100. obljetnice finskog parlamenta 1. lipnja ove godine.

Autor: Ured predsjednika Sabora