Predsjednik Sabora sudjelovao u obilježavanju 15. obljetnice djelovanja Ustavnog suda

Zagreb - Predsjednik Hrvatskoga sabora Vladimir Šeks sudjelovao je u četvrtak na svečanoj akademiji kojom je obilježena 15. obljetnica Ustavnog suda Republike Hrvatske. Ustavni je sud ustrojen 7. prosinca 1991. godine, kada su na dužnost stupili suci prvog sastava Ustavnog suda u suverenoj i samostalnoj Republici Hrvatskoj.

Predsjednik Ustavnog suda Petar Klarić na svečanosti je istaknuo kako je Republika Hrvatska građanima zajamčila besplatnu provjeru ustavnosti svakog zakona i sudske odluke. Naglasio je da će Ustavni sud i dalje raditi na zaštiti najviših vrednota ustavnog poretka, promicanju i zaštiti ljudskih prava i temeljnih sloboda te vladavini prava.

Svečanosti su bili nazočni najviši državni dužnosnici: predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić, predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks i predsjednik Vlade Republike Hrvatske Ivo Sanader. 

Predsjednik Sabora Vladimir Šeks u svome je obraćanju istaknuo da se "božićnim Ustavom" željelo pozicionirati Ustavni sud kao najviši jamac prava i višestranačke demokracije. "U radu Ustavnog suda bilo je uspona i padova, uvjetovanih njegovim specifičnim položajem", rekao je Šeks, dodavši kako većina slučajeva ispitivanja zakonitosti, uz pravne, ima i političke konotacije.

Svečanosti su u Preporodnoj palači Narodnog doma bili nazočni i visoki predstavnici zakonodavne, izvršne i sudbene vlasti, članovi diplomatskog zbora akreditirani u Hrvatskoj te predstavnici znanstvenih institucija i pravne struke.

Autor: Hina/Ured predsjednika Sabora