Predsjednik Sabora razgovarao s predsjednikom bugarske Vlade Borisovom o stabilnosti u regiji

Zagreb – Predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić sastao se u srijedu poslijepodne u Hrvatskom saboru s predsjednikom Vlade Republike Bugarske Boykom Borisovom.

Hrvatska je angažirala sve potrebne resurse kako bi ispunila uvjete za zatvaranje dvaju ključnih poglavlja u okviru pristupnih pregovora s Europskom unijom - 8., poglavlje o tržišnom natjecanju i 23., poglavlje o pravosuđu i temeljnim pravima – te do kraja lipnja tehnički dovršila pregovore, izvijestio je predsjednik Sabora Bebić predsjednika bugarske Vlade Borisova.

"Bugarska će biti prva zemlja koja će ratificirati pristupni ugovor Hrvatske s Europskom unijom. To ćemo učiniti ne iz koristi, nego iz čvrstog uvjerenja da su Bugarska i Hrvatska generatori stabilnosti na Balkanu. Povrh toga smatramo kako haška presuda hrvatskim generalima ne može utjecati na ulazak Hrvatske u Europsku uniju", rekao je Borisov te dodao kako je zemljama u okruženju potreban pozitivan primjer koji će moći slijediti. Ponovio je ranije javno izneseno stajalište da se Bugarska protivi eventualnom uvođenju monitoringa za Hrvatsku te naglasio kako Hrvatska treba iskoristiti razdoblje do ulaska u članstvo Europske unije, a koje smatra "zlatnim vremenom" za provedbu reforme pravosuđa te uređenju države po mjeri Hrvatske.

Stabilnost i mir te promicanje zajedničkih vrijednosti na jugoistoku Europe prioriteti su hrvatske politike, potvrdio je Bebić. Njegovanje povijesno dobrih političkih odnosa Hrvatske i Bugarske uz potrebu jačanja gospodarske suradnje za koju postoje vrlo dobri potencijali, od infrastrukture i turizma do energetike, od posebne su važnosti, zajednička je ocjena Bebića i Borisova. 

Glede suradnje na području infrastrukturnih projekata Borisov je istaknuo kako se Bugarska pojačano okreće izgradnji autocesta te pozvao hrvatske tvrtke da se aktivnije uključe u javne natječaje.

Autor: Ured predsjednika Sabora