Predsjednik Sabora Josip Leko sudjelovao u proslavi Dana grada Đakova

Đakovo - Đakovo je danas proslavilo Dan grada, 8. svibnja, i 744 godine pisane povijesti, a na svečanosti u Hrvatskome domu bio je i predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko, koji je kazao da je Đakovo grad iznimnoga kulturnog naslijeđa, a đakovačko-osječkome nadbiskupu i metropolitu mons. Đuri Hraniću uručena je godišnja nagrada grada Đakova.

Svečanu akademiju, na kojoj su bili i osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić, saborski zastupnici i gradonačelnici drugih gradova županije te đakovačko-osječki nadbiskup i metropolit mons. Đuro Hranić, otvorio je predsjednik đakovačkoga Gradskog vijeća Tomislav Vuković.

Predsjednik Sabora podsjetio je kako je Đakovo grad duge povijesti i tradicije, iznimnoga kulturnog naslijeđa, s bogatstvom prirode, i nadasve grad radišnih, poštenih ljudi. - Grad je to Josipa Jurja Strossmayera koji nije zadužio samo Đakovo i Slavoniju, nego i cijelu Hrvatsku i hrvatsko društvo u cjelini. Vrijednosti na kojima je gradio svoja stajališta i djela koja je ostavio nama u naslijeđe obvezuju i vas u Đakovu i hrvatsku državu, hrvatsko društvo u cjelini, rekao je Leko. - Nadam se da će Đakovčani znati iskoristiti te blagodati, te vrijednosti koje je ostavio Strossmayer svojim djelima, poput katedrale, i nastaviti putem koji je taj biskup postavio. Đakovo doživljavam kao vrlo otvoren grad koji zna čuvati svoju tradiciju i vrijednosti, koji prima svoje goste, kazao je predsjednik Sabora i dodao da Đakovo proslavlja svoj dan u predizborno vrijeme. - Naravno ovo je vrijeme kada se političke stranke roje, kada se predstavljaju na razne načine pa je delikatno da predsjednik Sabora bilo što govori o tome. Ne bih htio biti stranački obojen, ali za Đakovo mi se čini da potencijale mora koristiti brže, bolje. U to sam uvjeren s obzirom na mladost koju imate, s obzirom na gospodarske potencijale, kulturu koju su vam ostavili vaši preci, s obzirom na zemljopisni položaj, na prometni položaj, i nadam se da će ubuduće Đakovo biti perjanica razvoja cijele Slavonije, poručio je predsjednik Sabora Josip Leko, kojem se na kraju govora dogodio lapsus kad je Đakovo nazvao Vukovarom. - Želim da sljedeće obilježavanje grada Vukovara bude u znaku optimizma, novih projekata i novih radnih mjesta, rekao je Leko.

Đakovački gradonačelnik Zoran Vinković naglasio je kako je ponosan što već 12 godina obnaša tu dužnost u gradu kao što je Đakovo. Kao gorući problem Đakova istaknuo je nezaposlenost jer je u gradu oko 3300 nezaposlenih, no, dodao je, velika je nezaposlenost problem cijele Hrvatske. Budućnost grada su nova radna mjesta i daljnji razvoj kontinentalnog turizma, zaključio je Vinković i pozvao na zajedništvo za bolju budućnost grada. - Ona leži i u želji da od 100 kuna koje zaradimo u Slavoniji ne ostanu samo tri, nego barem 20 kuna, rekao je Vinković.

Zaslužnim pojedincima i kolektivima dodijeljena su priznanja grada, a među dobitnicima je bio i novoimenovani đakovačko-osječki nadbiskup i metropolit mons. Đuro Hranić, kojem je uručena godišnja nagrada grada Đakova. (Hina)

Autor: Ured predsjednika/Hina