Predsjednik Sabora Josip Leko primio moldovskog potpredsjednika vlade i ministra vanjskih poslova i europskih integracija Iurija Leancu

Zagreb – Predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko primio je potpredsjednika Vlade i ministra vanjskih poslova i europskih integracija Republike Moldove Iurija Leancu s kojim se suglasio da je europska perspektiva važna za regionalnu stabilnost.

"Moldova i Hrvatska imaju dobre i prijateljske odnose, a naš je interes proširenje i produbljenje tih odnosa na političkom, gospodarskom i međunarodnom planu", kazao je uvodno predsjednik Sabora. Izrazio je podršku Hrvatske Moldovi u približavanju Europskoj uniji i spremnost da iskustva iz vlastita pretpristupnog procesa podijeli s prijateljskim zemljama. "Od životne važnosti za Hrvatsku su mir i suradnja te nastavak procesa proširenja Europske unije u regiji", istaknuo je predsjednik Leko. Hrvatska podržava Istočno partnerstvo, dodao je i ukazao na važnost suradnje Hrvatske i Moldove u okviru regionalnih inicijativa gdje dvije države ostvaruju zajedničke ciljeve i koje otvaraju mogućnost za jaču gospodarsku suradnju. U osvrtu na međuparlamentarnu suradnju pozdravio je osnivanje skupina prijateljstva u oba parlamenta.

Potpredsjednik moldovske vlade i ministar vanjskih poslova i europskih integracija čestitao je Hrvatskoj na uspješnom procesu pristupanja Europskoj uniji koji će uskoro biti gotov. "Hrvatska je dobar primjer za zemlje u regiji kao što je Moldova", kazao je naglasivši važnost individualnog pristupa. Podržao je razvoj suradnje na političkom, gospodarskom i međunarodnom planu i izrazio očekivanje da će Hrvatska Moldovi pomoći u prijenosu iskustava i ekspertiza iz pretpristupnog procesa i u svladavanju rezervi prema nastavku proširenja Europske unije prema istoku Europe. Moldova namjerava otvoriti počasni konzulat u Hrvatskoj radi unaprjeđenja gospodarske suradnje, najavio je potpredsjednik moldovske vlade i ministar vanjskih poslova i europskih integracija Leanca.

Autor: Ured predsjednika Sabora