Predsjednik Sabora Jandroković s izaslanstvom položio vijence na Golom otoku i Svetom Grguru za žrtve jugoslavenskog komunističkog režima

Goli otok/Sveti Grgur - U povodu Europskog dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima - nacizma, fašizma i komunizma, predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković, na čelu saborskog izaslanstva, položio je vijence i upalio svijeće na spomen obilježjima na otoku Sveti Grgur i na Golom otoku, gdje su se za vrijeme jugoslavenskog komunističkog režima nalazili logori i zatvorski kompleksi.

Predsjednik Sabora vijence je položio pred spomen pločama koje je za stradale na ovim otocima postavila hrvatska Vlada s tekstom "U znak sjećanja na sve žrtve komunističkog režima", a svijeće upalio kod spomen obilježja na Svetom Grguru, koje je postavila Udruga hrvatskih logoraša koncentracijskog logora Sv. Grgur 1959.-1966., kao i kod spomen križa na Golom otoku.

Predsjednik Jandroković kazao je kako je Europa u 20. stoljeću bila rastrgana totalitarizmima, i desnim - fašizmom i nacizmom, i lijevim - staljinizmom i komunizmom. Tako je i hrvatski narod u prošlom stoljeću proživio vlastite tragedije te bio žrtvom dvaju totalitarizama - tijekom Drugog svjetskog rata ustaške NDH, a nakon toga totalitarne komunističke Jugoslavije.

Istaknuvši važnost prisjećanja na sve žrtve tih sustava, podsjetio je i na primjer nedavno preminulog Đure Perice, bivšeg zastupnika u Hrvatskom saboru, koji je u komunističkom sustavu nakon montiranog procesa robijao 14 godina, zbog borbe svoj narod i njegova prava. Prisjećati se njega i brojnih sličnih političkih progona važno je i kako bi mlađi naraštaji bili svjesni brojnih ljudi stradalih za ideale slobode, mira i demokracije, u kojima danas živimo. Osvijestiti mladima mnoga osobna odricanja i velike žrtve utkane u te vrijednosti bitno je kako bi ih oni znali očuvati i boriti se za njih i u budućnosti, naglasio je predsjednik Jandroković.

Pri tom, treba imati na umu kako još uvijek postoje pojedinci koji su spremni činiti stvari nedopustive u demokratskim društvima. Upravo je stoga posebno važno da političari, mediji, intelektualci i akademska zajednica o svemu navedenom otvoreno progovaraju, poručio je završno predsjednik Hrvatskoga sabora.