Predsjednik Sabora Jandroković primio predsjednika Senata Kanade Georgea J. Fureya

Zagreb - Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković primio je predsjednika Senata Kanade Georgea J. Fureya koji boravi u službenom posjetu Republici Hrvatskoj.

Dvojica predsjednika poručila su u izjavi za medije nakon sastanka u Zagrebu kako su hrvatsko-kanadski odnosi prijateljski i saveznički, dok su dvije zemlje suglasne i po pitanju podrške Ukrajini.

Predsjednik Jandroković je kazao kako je s predsjednikom Fureyjem najviše razgovarao o ruskoj agresiji na Ukrajinu. "Hrvatska i Kanada imaju gotovo identične stavove. Osuđujemo i osudili smo rusku agresiju na Ukrajinu i dajemo snažnu podršku ukrajinskom narodu u borbi za slobodu", rekao je. "Snažno već sada pomažemo Ukrajini i tu ćemo podršku nastaviti dalje. Izrazili smo zadovoljstvo time što je cijeli zapadni svijet stao u obranu vrijednosti kao što su sloboda, demokracija, vladavina prava, zaštita temeljnih ljudskih prava i to će biti politika s kojom ćemo nastaviti ubuduće", dodao je.

Istaknuo je kako su odnosi Hrvatske i Kanade "iznimno dobri i prijateljski".

Predsjednik Hrvatskog sabora posebno je apostrofirao hrvatsku dijasporu u Kanadi kao most koji povezuje dvije države. "Vrlo su aktivni kada je u pitanju razvoj bilateralnih odnosa, ali su bitni i u segmentu ekonomije. Imamo uspješne investitore među Hrvatima iz Kanade", istaknuo je.

Ekonomska suradnja Kanade i Hrvatske izražena je među ostalim u turističkom sektoru (preko 100 tisuća kanadskih turista posjetilo je Hrvatsku 2022.), na području energetike i brodogradnje, kazao je predsjednik Sabora. "Vjerujemo da će odnosi koji su politički sjajni dobiti još snažniju dimenziju kada je u pitanju ekonomska, turistička i svaka druga suradnja", dodao je.

Predsjednik kanadskog Senata Furey je istaknuo kako su hrvatsko-kanadski odnosi vrlo pozitivni i prijateljski. "Jedan od ključnih razloga posjeta je ne samo potvrđivanje savezništva s Hrvatskom, već i potvrda prijateljstva među zemljama", dodao je.

Predsjednik Furey se Hrvatskoj zahvalio na podršci Ukrajini, istaknuvši kako i Kanada u potpunosti podržava Ukrajinu. "Nadamo se da će podrška samo rasti", završno je kazao.

Autor: Hina/Ured predsjednika Sabora