Predsjednik Sabora Jandroković primio čelnicu bjeloruskih demokratskih snaga koje djeluju iz inozemstva Tihanovsku

Zagreb - Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković primio je Svjatlanu Tihanovsku, čelnicu bjeloruskih demokratskih snaga koje djeluju iz inozemstva.

Čelnica bjeloruskih demokratskih snaga koje djeluju iz inozemstva Tihanovska izvijestila je predsjednika Jandrokovića o aktivnostima koje poduzima kroz Koordinacijsko vijeće ‒ tijelo koje Europski parlament priznaje kao službene predstavnike bjeloruske oporbe. Među glavnim ciljevima Koordinacijskog vijeća ističe dokidanje diktatorskog režima Aleksandra Lukašenka, nastavak borbe za demokratske promjene te afirmaciju europskih vrijednosti u Bjelorusiji.

Izvijestila je o aktivnostima Ujedinjene prijelazne vlade na čijem je čelu, a u kojoj sudjeluju udružene bjeloruske demokratske snage radi pripreme za demokratsku tranziciju vlasti. Svjesna kako globalnu pozornost trenutačno zaokuplja rat u Ukrajini, pozvala je da se ne gubi iz vida stanje ljudskih prava, institucionalna represija i potpuni izostanak političkog pluralizma u Bjelorusiji.

Tijekom razgovora predsjednik Sabora izrazio je zabrinutost zbog dugotrajnog kršenja ljudskih prava i nepoštivanja međunarodnog prava i normi u Bjelorusiji te iskazao hrvatsku potporu borbi za demokratske vrijednosti te slobodne i pravedne izbore u Bjelorusiji.