Predsjednik Sabora Jandroković nazočio dodjeli nagrada "Večernjakova domovnica"

Bad Homburg - Predsjednik Hrvatskoga sabora nazočio je dodjeli nagrada "Večernjakova domovnica" te tom prigodom održao govor i dodijelio glavnu nagradu.

Predsjednik Sabora Jandroković je, obraćajući se gostima i dobitnicima na manifestaciji Večernjakova domovnica, zahvalio hrvatskom narodu u iseljeništvu što čine čvrstu poveznicu između Hrvatske i Njemačke i drugih zemalja u kojima žive i rade te na čuvanju hrvatske tradicije i običaja. Dodao je kako su oni najbolji promotori Hrvatske u zemljama u kojima žive.

Predsjednik Jandroković se u svom obraćanju prisjetio i vremena tijekom Domovinskog rata i predstavnicima iseljeništva zahvalio na pomoći koju su tada i danas pružali domovini.

"Nije bilo lako objašnjavati istinu o Hrvatskoj u trenutku kada se zemlja tek rađala i kada smo prolazili kroz brutalnu agresiju i kada smo bili zemlja kojoj je bilo potrebno pomoći", rekao je predsjednik Jandroković. 

"Nije tada bilo lako biti Hrvat jer nisu svi imali razumijevanja za probleme i muke kroz koje smo prolazili. Slično je danas i našim prijateljima Ukrajincima, čvrsto smo uz njih", kazao je te dodao kako će se Hrvatska i u ostvarivanju svojih daljnjih ciljeva oslanjati na sinergiju s iseljeništvom.

"Ovo je veliki događaj za Hrvate koji žive u Njemačkoj ali i u nekim drugim zapadnim zemljama i pokazuje, s obzirom na to gdje se ovo sve događa i to po 17. put, da je hrvatska zajednica itekako cijenjena u Njemačkoj", izjavio je te dodao kako je Večernjakova domovnica jedinstvena nagrada kod koje iseljenici biraju najbolje među sobom.

Predsjednik je zaključno kazao da ćemo nastaviti raditi na tome da i putem saborskog Odbora za Hrvate izvan Republike Hrvatske odnosi s iseljeništvom budu sadržajniji i obogaćeni temama važnima za današnje vrijeme.

Nagradu Večernjakova domovnica za najpopularnijeg sportaša prema ocjeni žirija predsjednik Sabora Jandroković dodijelio je hrvatskom reprezentativcu i nogometašu Andreju Kramariću.

Prije svečanosti dodjele nagrada, predsjednik Jandroković upisao se u Zlatnu knjigu grada Bad Homburga.

 

Autor: Hina/Ured predsjednika Sabora