Predsjednik Sabora Jandroković dodijelio nagrade pobjednicima online kviza "Koliko poznaješ Hrvatski sabor?" i pozdravio učenike sudionike 6. simulirane sjednice Sabora

Zagreb - U Hrvatskome saboru održana je 6. simulirana saborska sjednica za učenike srednjih škola, a uoči nje predsjednik Sabora Gordan Jandroković na svečanosti je dodijelio nagrade najuspješnijim učenicima - natjecateljima online kviza "Koliko poznaješ Hrvatski sabor?"

Online kviz-natjecanje učenika osnovnih škola, već petu godinu zaredom, u ožujku ove godine, organizirala je Služba za građane Hrvatskoga sabora u suradnji s Agencijom za odgoj i obrazovanje Ministarstva znanosti i obrazovanja, uz informatičku podršku CARNET-a. U natjecanju je sudjelovalo 384 učenika iz 64 osnovnih škola iz cijele Hrvatske. Tročlani timovi učenika 6. 7. i 8. razreda iz svojih su školskih informatičkih učionica istodobno odgovarali na 30 pitanja o povijesti Sabora i saborovanja, suvremenog Sabora i njegova ustroja, rada te prava i dužnosti zastupnika, za što su na raspolaganju imali 25 minuta.

Prvoplasirani u tom kvizu bio je tim Osnovne škole Draganići iz Draganića, a u njemu su bili Dora Moguš, Filip Havaš (koji je postigao i najbolji pojedinačni rezultat), te Ivan Išlić. Drugoplasirani je tim iz Osnovne škole Luka iz Sesveta, a u njemu su bili Fran Brzović, Lucija Rezo te Matko Fabulić, dok su trećeplasirani osnovnoškolci škole Bijaći iz Kaštel Novog u čijem su timu bili Ana Grbeša, Sara Šimig te Klara Periša.

Pobjednicima kviza nagrade - prijenosna računala, knjige i pohvalnice, te mentorima zahvalnice - uručio je predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković. Čestitajući svim nagrađenim učenicima, njihovim mentorima, ravnateljima škola na sjajnim rezultatima, kao i svim organizatorima kviz natjecanja na uloženom trudu i radu, predsjednik Sabora rekao je kako mu je drago da se od osnovne škole uči o tome kako funkcionira država, politika i Hrvatski sabor. 

Predsjednik Sabora Jandroković pozdravio je u Sabornici i učenike sudionike 6. simulirane sjednice Hrvatskog sabora za učenike srednjih škola. Ulogu zastupnika ovaj put je preuzelo 128 učenika iz 24 srednje škole i jednog učeničkog doma iz cijele Hrvatske, te još 12 učenika koji su preuzeli ulogu novinara/izvjestitelja, a tema rasprave bio je Zakon o medijima. 

Posebno je pohvalio i simulirane saborske sjednice rekavši kako su hvale vrijedne inicijative da se polaznici osnovnih i srednjih škola te fakulteta uče o tome kako funkcionira politički život i institucije. -Danas ovdje vidim dvije promjene: Sabornica je puna, a nikad se nije dogodilo da u njoj ima puno više žena nego muškaraca pa je ovo danas vjetar promjena. Ženama, kažu, pripada budućnost jer su jače i mi to sad vidimo iz prve ruke, kazao je Jandroković sudionicima simulirane saborske sjednice. 

Poručio im je i da iza vrhunskih rezultata stoji rad, trud  i energija."Mladima koji tako rade zagarantiran je uspjeh i nemojte se zavarati da je dobar rezultat moguć preko noći , raznim fintama. Možda neki i uspiju, no vrlo rijetki. Uspjeh ostvaruju oni koji puno rade, trude se i odriču", istaknuo  je Jandroković. Osvrnuo se i na percepciju Sabora u javnosti rekavši kako dojmovi  koji dolaze preko medija i društvenih mreža su tek vrh ledene sante, trenutak i iskrica kad netko kaže nešto duhovito ili ružno o drugome. "No kad se danas uživite u naše uloge vidjet ćete koliko je tu detalja i potrebe da se poznaje materija te koliko je teško napraviti jedan kvalitetan zakon koji će se moći kvalitetno primjenjivati u životu", rekao je predsjednik Sabora sudionicima 6. Simulirane sjednice Hrvatskoga sabora za učenike srednjih škola.

Simulirana je sjednica, odlukom Agencije za odgoj i obrazovanje, od 2016. godine sastavni dio Kurikula građanskog odgoja i obrazovanja za srednje škole.
 

Autor: Ured predsjednika Sabora