Predsjednik Sabora Boris Šprem primio veleposlanika Mađarske Gábora Ivána

Zagreb - Predsjednik Hrvatskoga sabora Boris Šprem primio je u nastupni posjet veleposlanika Mađarske Gábora Ivána. Glavna tema razgovora dvojice dužnosnika bio je nastavak suradnje u svjetlu sve bližeg članstva Republike Hrvatske u Europskoj uniji.

Izrazivši zadovoljstvo rezultatom referenduma o ulasku Hrvatske u EU, predsjednik Sabora je istaknuo da su "hrvatski građani izrazili svoju volju na korist svih nas u Hrvatskoj". Potvrdio je spremnost Hrvatske da nastavi s reformama i najavio ratifikaciju hrvatskog Ugovora o pristupanju u Hrvatskom saboru na plenarnoj sjednici koja se nastavlja 15. veljače ove godine. Izrazio je uvjerenje da će ratifikacija u državama članicama EU proći brzo i glatko i nastavio: "Jučerašnju ratifikaciju u slovačkom parlamentu doživljavamo kao snažnu podršku slovačkog naroda našem članstvu". Odnosi Hrvatske i Mađarske poticaj su drugim zemljama jugoistočne Europe, kazao je predsjednik Šprem i potvrdio čvrsto stajalište Hrvatske da bilateralna pitanja ne smiju kočiti pristupanje država kandidatkinja Europskoj uniji. Pohvalio je parlamentarnu suradnju dviju država, posebno u okviru tzv. projekta twinning light te pograničnih susreta "koji pokazuju važnost prekogranične suradnje". Izrazio je i zadovoljstvo visokom razinom zaštite manjina kao i želju za unaprjeđenjem gospodarske suradnje.

Mađarski je veleposlanik rezultat referenduma za hrvatsko članstvo u EU ocijenio dobrim jer treba uzeti u obzir krizu u Europskoj uniji: "U tim okolnostima potpora europskim vrijednostima je bila jasna". Prenio je želju mađarske strane da se nastavi intenzivna međuparlamentarna suradnja, kako na razini predsjednika parlamenata tako i na razini odbora te je ponudio mađarsku pomoć u europskim poslovima na tehničkoj i na političkoj razini. Govoreći o suradnji vlade i parlamenta u europskim poslovima na temelju mađarskih iskustava, kazao je kako bi bilo dobro da vlada ima političku podršku parlamenta kada u Bruxellesu predstavlja svoja stajališta, no i da vlada mora imati određeni politički manevarski prostor s obzirom na brzinu kojom se u Bruxellesu odluke ponekad mijenjaju. Veleposlanik Iván je istaknuo da je ratifikacija hrvatskog Ugovora o pristupanju u mađarskoj Nacionalnoj skupštini isključivo pitanje vremena jer hrvatsko članstvo u EU ima podršku svih parlamentarnih stranaka.

U dijelu razgovora o gospodarskim odnosima Hrvatske i Mađarske veleposlanik Iván je predsjedniku Sabora Špremu kazao kako je "u zajedničkom interesu da INA bude uspješna kompanija", dok je predsjednik Sabora izrazio očekivanje da će dogovor o INA-i biti od koristi objema državama i u interesu i INA-e i MOL-a.

Autor: Ured predsjednika Sabora