Predsjednik Sabora Bebić primio predsjednika Parlamentarne skupštine Vijeća Europe Cavusoglua

Zagreb - Predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić razgovarao je s predsjednikom Parlamentarne skupštine Vijeća Europe Mevlutom Cavusogluom o problemima koje Hrvatska ima u završetku pregovora s Europskom unijom, a Cavosuglu je kazao da Vijeće Europe u potpunosti podupire ulazak Hrvatske u EU. 

"Iscrpno sam ga informirao o dostignućima i problemima koje Hrvatska ima oko završetka pregovora s EU-om, a što se nadamo da ćemo završiti u prvoj polovici ove godine te o pojedinim pitanjima koja su nam još ostala otvorena i koja ćemo, nadamo se, u ovom periodu razriješiti", rekao je Bebić nakon sastanka s Cavusogluom.

Vijeće Europe podupire hrvatsko nastojanje da postane punopravna članica EU-a, rekao je Cavusoglu. "U potpunosti podupiremo članstvo Hrvatske u EU-u i uvjereni smo da će Hrvatska biti prva članica iz ovoga dijela Europe i model drugim zemljama, posebno onima zapadnoga Balkana". 

Bebić je Cavusoglua informirao o stanju u regiji te kako Hrvatska unapređuje suradnju sa zemljama regije. "Izvijestili smo ga o tome kakva je situacija na ovom području, s našim susjedima", Crnom Gorom, Srbijom, Bosnom i Hercegovinom, Kosovom i Albanijom te što "mi djelatno činimo kako bi se unaprijedila suradnja i kako bi i druge države slijedile isti put i dijelile iste vrijednosti kao i Hrvatska, buduća članica Europske unije", rekao je Bebić.

Dvojica su dužnosnika razgovarala i o pitanjima u vezi s reorganizacijom Vijeća Europe. "Hrvatski će parlament poduprijeti nastojanja Vijeća Europe oko reorganizacije", rekao je Bebić i podsjetio da se ove godine navršava 15 godina hrvatskoga članstva u Vijeću Europe.

Cavusoglu je obavijestio domaćine o prioritetima Vijeća Europe i Parlamentarne skupštine te zamolio za nastavak hrvatske potpore u predstojećem razdoblju. "Izvijestio sam Bebića i njegove kolege o prioritetima Vijeća Europe i njegove Parlamentarne skupštine, kao i o mogućnostima i izazovima s kojima je suočen cijeli europski kontinent i tom sam prigodom zamolio za nastavak potpore Hrvatskoga sabora tijekom predstojećeg razdoblja. Drago mi je što sam vidio da postoji snažna volja za davanje potpore reformi naše institucije, Vijeća Europe te Europskoga suda za ljudska prava"", rekao je Cavusoglu.

Dvojica su dužnosnika razgovarala i o stanju na sjeveru Afrike. Bebić je naglasio kako je nužna uspostava "sustava komunikacije kako bi se prevladale napetosti, vezano i za događaje u sjevernoj Africi". Cavusoglu je Bebića izvijestio "o tome što činimo kako bismo pomogli zemljama sjeverne Afrike i Bliskoga istoka".

Autor: Hina