Predsjednik Odbora za turizam Branko Grčić primio veleposlanika Kine Qi Qianjina

Zagreb − Predsjednik Odbora za turizam Branko Grčić sastao se u četvrtak s kineskim veleposlanikom Qi Qianjinom. Sugovornici su potvrdili vrlo dobre i prijateljske odnose Narodne Republike Kine i Republike Hrvatske kao i značajan potencijal za njihovo daljnje unaprjeđenje.

Kao potvrdu dobre suradnje dviju zemalja, veleposlanik Qi Qianjin istaknuo je izgradnju Pelješkog mosta koji predstavlja simbol dobrih bilateralnih odnosa te poveznicu između dvaju naroda. Također je potvrdio važnost suradnje i s Europskom unijom koja je sufinancirala izgradnju Pelješkog mosta.

Veleposlanik Qianjin uputio je čestitke Hrvatskoj na ulasku u eurozonu kao i u Schengenski prostor, potvrdivši kako je riječ o dodatnim poticajima za dolazak turista iz Kine u Hrvatsku. Govoreći o suradnji na području turizma, predsjednik Odbora Grčić i veleposlanik Qianjin suglasni su kako je korona kriza izrazito nepovoljno djelovala na dolazak kineskih turista u Hrvatsku. − U 2023. s obzirom na relaksiranje Covid mjera, očekuje se značajno povećanje dolazaka kineskih gostiju u Hrvatsku, dodao je veleposlanik. 

− Turističkoj razmjeni svakako bi pridonijela i uspostava izravnih zračnih linija između Zagreba, Šangaja i Pekinga koja značajno ovisi i o aviokompanijama, prvenstveno u pogledu isplativosti ekonomskih modela, istaknuo je predsjednik Odbora Grčić. 

Veleposlanik Qianjin potvrdio je važnost uspostave izravnih letova između hrvatskih i kineskih gradova kao i charter letova, posebno istaknuvši putovanja za vrijeme lunarne Nove godine koja je tradicionalno najduži kineski praznik, a što bi za Hrvatsku značilo i intenziviranje zimskog turizma.

Razmijenjena su mišljenja i o potrebi dodatne turističke promocije Hrvatske u Kini kao ogromnom tržištu za kojom postoji značajan interes. Hrvatska s bogatom kulturnom i povijesnom baštinom, kvalitetnom gastronomijom te očuvanom prirodom predstavlja izrazito atraktivnu i kvalitetnu destinaciju za kineske goste, suglasni su sugovornici.