Predsjednik Odbora za obranu Franko Vidović primio francuskog veleposlanika Gaëla Françoisa Veyssierea

Zagreb – Predsjednik Odbora za obranu Franko Vidović primio je u srijedu veleposlanika Francuske Republike u Hrvatskoj Gaëla Françoisa Veyssierea.

Predsjednik Odbora Vidović ocijenio je da su odnosi Hrvatske i Francuske obilježeni prijateljstvom i povjerenjem te da se  temelje na međusobnom razumijevanju i uvažavanju. Pritom je izrazio uvjerenje da će se u budućnosti otvoriti prilike za njihovo dodatno unaprjeđenje. - Kao države članice Europske unije Hrvatska i Francuska  dijele zajedničke vrijednosti i sličnu političku viziju Europe što doprinosi osnaživanju političkog dijaloga, kazao je Vidović.

Veleposlanik Veyssiere je kazao da Francuska i Hrvatska dugo vremena surađuju u okviru Europske unije, ali da je ta suradnja još uvijek niskog intenziteta. - Unatoč tome, suradnja na području obrane je uspješna, posebice između ratnih mornarica, kopnenih vojski i ratnih zrakoplovstava, kazao je  Veyssiere.

Izrazio je nadu da će daljnjem poboljšanju odnosa na ovome području zasigurno  pomoći posjet ministrice Oružanih snaga Francuske Republike Florence Parly Hrvatskoj, što će biti i prigoda za njezin susret s predsjednikom Odbora za obranu Hrvatskoga sabora. Veyssiere je naglasio da se Francuska zalaže za snažniju europsku obranu i stratešku autonomiju te dodao da je s obzirom na sve brojnije i sve veće izazove ključno da Europa  zauzme jedinstveni pristup.

Razgovarajući o mogućnostima intenziviranja buduće suradnje, posebice na području obrane i sigurnosti, veleposlanik Veyssiere se osvrnuo i na natječaj za obnovu hrvatske zrakoplovne flote i francusku ponudu za dvanaest višenamjenskih borbenih aviona Rafale. U vezi s tim Vidović je istaknuo da se izuzeo iz članstva u Međuresornom povjerenstvu za nabavu višenamjenskog borbenog aviona, ali da je putem medija upoznat s time da je Hrvatska primila četiri kvalitetne ponude.

Upoznao je veleposlanika da će nakon okončanja procesa evaluacije Međuresorno povjerenstvo sredinom prosinca dati službeni prijedlog odabira, pri čemu bi konačna odluka mogla biti donesena početkom 2021. godine. - U tom pogledu Hrvatska ima jasno propisanu proceduru postupanja, u čijoj provedbi se strogo i principijelno vodi računa o poštivanju načela transparentnosti i pravičnosti, kazao je Vidović.

U nastavku razgovora bilo je riječi o razvoju snažnijeg partnerstva dviju zemalja na razini EU-a i NATO saveza. Sugovornici su još jednom ponovili kako postoji obostrani interes za jačanje partnerskih odnosa, a suradnja na vojnom planu predstavlja dobru platformu za međusobno snažnije povezivanje.