Predsjednik Odbora za gospodarstvo Žarko Tušek sudjelovao na međuparlamentarnom sastanku odbora nadležnih za ekonomska i monetarna pitanja

Bruxelles – Predsjednik Odbora za gospodarstvo Žarko Tušek sudjelovao je na međuparlamentarnom sastanku odbora nadležnih za ekonomska i monetarna pitanja koji je održan u ponedjeljak u sklopu Europskog parlamentarnog tjedna 2023. 

Sastankom su supredsjedali predsjednica Odbora za ekonomska i monetarna pitanja Europskoga parlamenta (ECON) Irene Tinagli i predsjednik Odbora za porezna pitanja švedskog parlamenta Niklas Karlsson.

Govoreći o sve manjoj upotrebi gotovine, zastupnik Tušek je istaknuo da digitalni euro kojeg izdaje Europska središnja banka ima brojne prednosti i rekao kako je taj koncept svakako zanimljiv. Naglasio je i to da bi digitalni euro bio prava konkurencija kartičnom plaćanju ili plaćanju gotovim novcem mora biti bezrizičan i sa što nižim troškovima za korisnike. Tušek je također rekao i kako je jedna od značajnijih bojazni građana glede uvođenja digitalnog novca narušavanje njihove privatnosti. 

–Zato je potrebno osigurati povjerenje ljudi u centralnobankarski digitalni novac (CBDC) i zbog toga je važna javna svijest i jasna komunikacija i edukacija prema građanima od strane institucija u koje imaju povjerenje, istaknuo je Tušek. Zaključno je rekao da bi parlamenti nacionalnih država trebali osigurati legitimet CBDC-u koji bi bio jednak gotovini, odnosno e-novcu.